Nem sírhat a kínai megasztáros

2007.04.16. 12:52

Kínában is divatba jött az amatőrök számára rendezett Megasztár-típusú tévévetélkedők műfaja, és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a hivatalos elvárásoknak megfelelően  történjen minden.

"Imádok dalolni és csak azért jelentkezem a Happy Boy-versenyre, hogy az egész világnak elénekelhessem, mennyire szeretem a szüleimet" - hangoztatja a 26 éves Csou Tung (Zhou Dong), aki egy utazási irodában dolgozik.

A férfi a dél-kínai Hunan tartomány székhelyének, Csangsa városának egyik kávéházában gyakorolja az édeskés kínai dalok előadását, és bosszankodik, ha nem sikerül kivágnia a magas hangokat.

Csou a Happy Boy című vetélkedőben szeretne fellépni, amelyet a hunani tartományi televízió szervez idén az egyesült államokbeli American Idol mintájára. Három évvel ezelőtt éppen a hunaniak rendezték meg az első ilyen vetélkedőt Kínában Supergirl címmel, és rögtön átütő sikert arattak. A kezdeményezést más tartományok is követték és a tavalyi országos Supergirl döntőt már 400 millió néző szurkolta végig Kína-szerte.

Idén azonban, néhány hónappal a Kínai Kommunista Párt XVII. kongresszusa előtt, a rendszer óvatosabb és mindenképpen szeretné elkerülni a túlzásokat. A cenzúra a napokban mintegy tíz korlátozást jelentett be a májustól júliusig sorra kerülő Happy Boy résztvevőire vonatkozólag.

A jelentkezők figyelmét felhívták arra, hogy "ne törekedjenek extravaganciára és eredetieskedésre", adjanak elő "egészséges és etikus" számokat. A versenynek "méltósággal" kell zajlania, nem szabad "kiáltásokba vagy könnyzáporba torkolnia", a műsorvezetőknek pedig "úgy kell irányítaniuk a résztvevőket, hogy azok egyszerű és elegáns módon szerepeljenek". Az év elején Vang Taj-hua (Wang Taihua), a rádió, a film és a televízió felügyeletével foglalkozó hatóságot irányító miniszter bejelentette, fokozni fogják az ellenőrzést, hogy "megtisztítsák a képernyőket". A programoknak nagyobb mértékben tükrözniük kell, hogy a kommunista rendszer célja "az olyan harmonikus társadalom megteremtése", amely hangsúlyt helyez "a társadalmi igazságosságra és a környezet védelmére".

Csu Ta-kö (Zhu Dake), a sanghaji Tungcsi (Tongji) egyetem tanára szerint "a kormány attól tart, hogy az ilyesfajta tévévetélkedők alááshatják az uralkodó pártideológiát". "Ma a szórakoztatási kultúra kétélű: gazdasági haszonnal jár, de a kifinomult kulturális értékek hanyatlására vezethet" - teszi hozzá.

Forrás: [origo]

2005, a Super Girl egyik döntője

Az első, 2005. évi Super Girl vetélkedő óta már 500 hasonló versengést rendeztek Kínában. Az idei Happy Boy meghirdetése előtt, sajtóértesülések szerint Peking megneheztelt a hunani tévére, és a hunani pártbizottság első emberének személyesen kellett a fővárosba utaznia, hogy a kockán forgó gazdasági tétekre hivatkozva megmentse a műsort. "Manapság az ilyen programok betiltása nem lenne célravezető, a médiának, a cégeknek és az üzleti világnak szüksége van rájuk. A szórakozás és az üzlet összefonódik a mai Kínában" - mondja Ma Hsziang-vu (Ma Xiangwu), aki a kulturális ügyek szakértője a Pekingi Egyetemen.

Magától Csou Tungtól ezek a szempontok meglehetősen távol állnak. "Nem akarok sztár lenni. Csak szórakozni akarok, és ez érdekes személyes tapasztalat lehet. A kínai fiatalok egyszerűen csak ki akarják fejezni magukat" - hangoztatja az ifjú jelentkező.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK