Űrtemetést kap a Star Trek sztárja

2007.04.27. 8:52

Egy rakétával szombaton fellövik a világűrbe James Doohan színész hamvait, így a Star Trek-sorozat híres fedélzeti mérnöke legalább holtában feljuthat "a csillagok közé".

A rakétát az amerikai Új-Mexikó államból bocsátja fel egy magántársaság, rajta a 2005-ben, 85 éves korában elhunyt művész hamvait tartalmazó kapszulával. A színész Scotty fedélzeti mérnököt alakította a legendás Star Trek sorozatban, aki felsugározta a legénység tagjait az Enterprise űrhajóra. Wende, a színész özvegye elmondta, hogy Doohan a valóságban is "élt-halt az űrutazásért", és a család a színész utolsó óhaját kívánja teljesíteni a szombati felbocsátással. Eredetileg 2005-re tervezték, de mindig közbejött valami.
   
A Doohan hamvait tartalmazó kapszula csak tesz egy kört az űrben, majd visszatér a családhoz, a hamvakat nem szórják tehát a csillagok közé. Az akció grammonként 495 dollárba (vagyis közel 90 ezer forintba) kerül, de a színésznek így is körülbelül kétszáz "útitársa" lesz, köztük például egy 2004-ben elhunyt űrhajós, Gordon Cooper - a gyászrakéta így összesen 50 kilós terhet fog cipelni útja során. A direkt az ilyesféle szertartásokra szakosodott Space Service Inc. már több hírességnek rendezett űrtemetést, Eugene Shoemaker asztrogeológus hamvait például egyenesen a Holdra juttatták el. 
  
James Doohan egyébként a nyugat-kanadai Vancouver városában született, ír bevándorló családban. A második világháború idején részt vett a normandiai partraszállásban, ahol meg is sebesült. Háromszor nősült, hét gyermeke született, és mintegy 80 filmben és tévéfilmben játszott 50 évig tartó színészkarrierje során.

KAPCSOLÓDÓ CIKK