Május elsején a Magyar Televízió megünnepelte saját ötvenéves születésnapját. Két régi tévés játékkal bizonyították, hogy a nosztalgia a régi, ez biztosan megmarad a köztévé sajátjának, és mindig meglesz a maga közönsége is - de az archívum idén, az ötven év permanens ünneplése miatt lassan kiürül.

Megvolt az ötvenedik, a köztévé egész nap fújta a gyertyát születésnapi tortáján. Az MTV egész nap nosztalgiázott és ünnepelt - elsősorban nosztalgiázott, mert az archívum olcsó, be lehet ültetni a díszletbe Bodrogi Gyulát, és nyomni alá a konzervet. A show-műsor drágább is, és ugyan a kollégák, úgy tűnik, szívesen dalra fakadnak, azért ezt a műsortípust jobban tudják a kereskedelmi tévék. Sok archív felvétel a képernyőre került, nem a mélykultúra és persze nem a politika jegyében: a szórakoztatásra emlékeztek a legszívesebben.

Az igazi nosztalgiázás nem az ismétlés, hanem a régi műsorok felelevenítése, újraélesztése, mint az Önök kérték, mely újra a Hősök teréről és a Felvonulási térről jelentkezett. Ha lett volna idén május elsejei felvonulás, senki nem mondta volna meg, hogy egy húsz évvel ezelőtti műsor került elő, vagy idei a kívánságműsor, melynek nem csak hangvétele, de még a kért operett- és magyarnóta-részletek is erősen a retrókategóriába tartoztak.

Közös nosztalgiázásra még Rózsa György és Vágó István várta nézőit, a Játsszuk újra című műsorban ők jelentkeztek régi önmaguk és műsoraik felelevenítésével. Rózsát mindennap láthatta a köztévéző az MTV anno című produkcióban, de Vágó feltűnése a csatornán igazi különlegesség, biztos sokan elgondolkodtak rajta, hogy mit kért érte az RTL Klub, vagy szimpla gesztus volt a csatornától.

A Kapcsoltam kapott egy kis ingyen hírverést a sajtótól előre, mert állítólag vita van arról, hogy a műsor joga a TV2-t vagy az MTV-t illeti, mivel az ötletgazda Vitray Tamás eladta. Érdekes történet, talán sok régi állami tévés elgondolkodik, mit lehetne pénzzé tenni, és vajon többet kérhetne e Chrudinák Alajos a Panorámá-ért vagy Juhász Előd a Zenebutik-ért? És mi lesz a Telesport gárdájával, ha Vitray netán eladja?

A Kapcsoltam elé mégsem a vita miatt volt érdemes leülni, hanem azért, hogy egy kis szeletet kapjunk a kereskedelmi tévézés előtti időkből. Szerencsére kísérletet sem tettek a műsor megújítására, épp ellenkezőleg, a díszlet az utolsó csavarig eredetinek tűnt. Sőt, az utolsó zakóig, a műsorvezető a tizennyolc évvel ezelőtt megszűnt műsorban is a hasonló, világos színeket preferálta, pedig a haja akkor még nem volt ilyen fehér. És talán kicsit vékonyabb is volt, de másban nem nagyon változott. Most is kicsit keverte a feladványokat, bénázott a telefonnal, nem véletlen, hogy Gálvölgyi János talán leghíresebb paródiája épp a Kapcsoltam-ra épült.