Az öt, közelmúltban országossá minősített televíziós csatorna közül csak a Viasat 3-nak kell hírműsort sugároznia a médiahatóság nemrégiben meghozott határozata alapján.

Az egyetlen mondatos döntés szerint a testület megállapítja, hogy a médiatörvény vonatkozó passzusa "a szakosított műsorszolgáltatók esetében nem eredményez hírműsor készítési kötelezettséget"; márpedig a másik négy adó ebbe a kategóriába tartozik.

Az ORTT önálló hírműsornak tekinti "azokat a közérdeklődésre számot tartó időszerű országos és helyi, illetve külföldi eseményekről (politika, kultúra, sport) beszámoló, rövid közlésekből álló műsorszámokat, amelyek alkalmasak arra, hogy az állampolgárok számára folyamatosan biztosítsák a társadalmi, politikai, gazdasági életben és a nemzetközi eseményekben való eligazodásához szükséges közéleti információkat, azaz bemutassák, hozzáférhetővé, megismerhetővé, ezáltal megítélhetővé tegyék a társadalom egészére, de legalábbis széles rétegeire kiható problémákat."

Kocsis Attila, a Viasat 3 kereskedelmi csatorna vezérigazgatója az MTI érdeklődésére hétfőn nem kívánta kommentálni a hírt, ahogy azt a kérdést is elhárította, milyen lépéseket tesznek az ügyben. A csatorna PR-menedzserét az [origo] még nem tudta elérni.

Egy országos, széleskörű, gazdasági, kulturális, társadalmi információkat és megfelelő színvonalú képi anyagot nyújtó tévés hírműsor elkészítése (és persze a stúdiók berendezése) igen drága, a Népszabadság szerint egymilliárd is lehet egy évre. Bárdos András TV2 Tények című hírműsorának főszerkesztője elmondta az [origo]-nak, hogy ők száz emberrel dolgoznak, ebből 30-35 újságíró. Riporterek, szerkesztők, műsorvezetők, regionális tudósítók nélkülözhetetlenek a munkához, de technikai segítség is kell, így például a Tények 13 operatőrrel dolgozik. "Sok százmillió forint kell egy nívós hírműsor előállításához, a megfelelő emberek mellett. Kevesebből is ki lehet gazdálkodni, de a külföldi hírügynökségek képanyagait akkor is meg kell vásárolni, és ez nem olcsó. A törvény húszperces híradót ír elő főműsoridőben, a TV2 viszont - egész napra lebontva - 80 percnyi hírműsort készít" - tette hozzá Bárdos.

A hírműsorok közül az RTL Klub ötperces blokkja a legnézettebb, mivel a Barátok közt után érkezik rögvest, ezt akár kétmillióan is látják egy esős, hűvös estén. Az év 17. hetében a legtöbb nézőt elért RTL-es Híradó és a TV2-es Tények egyaránt 1,36 millió honpolgárt informált a napi eseményekről. Az m1 híradója látott már szebb napokat, a vizsgált héten 621 ezer néző volt a legjobb eredménye.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) április 11-én minősítette országos tévécsatornává a Filmmúzeumot, a Spektrum TV-t, a Viasat 3-at, valamint a Sport 1-et; az ORTT döntött arról is, hogy hivatalból megindítja a közigazgatási eljárást a VIVA, valamint az HBO országossá történő minősítésével kapcsolatban.