Rekordáron kelt el Lee tábornok

2007.05.07. 9:04

Elárverezték a Hazárd megye lordjai legendás autóját, Lee tábornokot - eddig csupán egyetlen kocsi akadt, amelyért többet adtak volna. 

A nyolcvanas évek elején bizonyára sokan álmodoztak arról az 1969-es, piros Dodge-ról, melynek segítségével a Duke fiúk üldözték a rosszfiúkat Hazárd megyében - a Lee tábornok névre hallgató autó mintegy a sorozat védjegyévé vált, így természetes, hogy a tévéfolyamból készült, 2005-ös nagyfilmben is előszedték.

A kocsi tulajdonosa, a sorozat Bo Duke-ja, vagyis John Schneider volt, aki úgy döntött, hogy a speciális árveréseket is rendező internetes áruházban, az EBayen válik meg öreg autójától. Az egy hétig tartó licit során több mint egymillió ajánlat érkezett a honlapra, így Lee tábornok végül ötszáz dollár híján 10 millióért (vagyis körülbelül 1,8 milliárd forintért) kelt el.

Az árverések történetében ez volt a második legdrágábban eladott autó: csak egy 1931-es Bugatti előzi meg, amely még a Bugatti család birtokában volt, és 11 millió dollárért talált gazdára. A televíziós sorozatokban használt járművek közül azonban kétségtelenül elsőségre tett szert a piros Dodge: a nemrégiben eladásra kínált KITT-ért (a Knight Rider beszélő kocsija) "mindössze" 150 ezer dollárt kértek el.

EBay

Más kérdés, hogy KITT-et nem árverésen, hanem autókereskedésben árusították (tehát fix ára volt), de Lee tábornok így is simán kenterbe ver más tévés relikviákat: a Christie's háromnapos Star Trek-aukcióján például az Enterprise csillaghajó egyik modelljéért adták a legtöbb pénzt a rajongók, a becses darab azonban így is "csak" 576 ezer dollárba került.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK