A nézők tizenhárom régi arcot láthatnak viszont este héttől, az m1 hírműsorában: ismert személyiségek vezetik esténként a következő két hétben a Magyar Televízió Híradóját.

Mától tizenhárom napon át tizenhárom egykori műsorvezető ül vissza abba a székbe, amelyből évekig köszöntötte és informálta a nézőket. Az 50 éves Magyar Televízió hírigazgatója, Kert Attila kérte fel az egykori médiaszemélyiségeket, hogy egy-egy estére üljenek vissza a Híradó díszletébe: mindenki örömmel vállalta a feladatot.

Ma este Vajek Judit jelentkezik a Híradó stúdiójából: ő 43 éve, 1964-ben csatlakozott a Híradó szerkesztőségéhez, és nyugdíjba vonulásáig, 1992-ig dolgozott ott. Őt Tóth Károly, az 1967-es Riporter kerestetik című vetélkedő győztese, a Magyar Újságírók Szövetségének jelenlegi alelnöke követi kedden este. Tőle szerdán este a most már sportriporterként és az üzleti világban termékigazgatóként tevékenykedő Kaplár F. József veszi át a mikrofont. Bayer Ilona csütörtök este látható, ő meghatározó alakja volt az MTV Egyenleg című hírműsorának is. Pénteken a ma is az MTV képernyőjén látható, de már A tvügyvédje című műsort vezető Juszt László tér vissza a hármas stúdióba, ahol annak idején több százszor vezette a Híradó esti főkiadását. Juszt Lászlót szombaton Liebmann Katalin váltja, akit vasárnap, a szakmában mára a mikrofon másik oldalán álló, szóvivőként dolgozó Hardy Mihály követ.

A híradós megemlékezés a második héten Pálfy G. Istvánnal folytatódik, kedden pedig a már az RTL Klubnál dolgozó Szellő István ül a Magyar Televízió Híradó-jának díszletébe. Szerdán a ma szintén MTV-s Bánó András látja el a műsorvezetői feladatokat, akit szintén MTV-s, Siklós András követ: ő a mai napig hetente több alkalommal is felel a Híradó napi szerkesztéséért a nemzeti főadón. Pénteken az egykori főszerkesztő, Betlen János tolmácsolja Magyarország és a világ híreit a nézőknek, a sort pedig Papp Endre zárja szombaton. A műsorvezetők ugyan a mostani Híradó díszletben foglalnak helyet, azonban mindegyikőjük az egykori, a nevéhez fűződő főcímcímmel és zenével jelentkezik. Június 4-én már ismét a Híradó állandó műsorvezetője, Pálffy István látható a képernyőn.

Az elsőtől a mai verzióig

A magyar televíziózás első önálló hírműsorát Képes Híradó címmel sugározta az MTV. Ez kezdetben hetente egyszer, keddenként jelentkezett döntően hazai hírekkel. A 60-as évek közepétől viszont egyre több külföldi tudósítást sugárzott a Híradó. Az Intervízió öt országán kívül rendszeresen kapott beszámolókat Japánból, Kubából, az Egyesült Arab Köztársaságból, illetve vásárolt a UPI amerikai és a Visnews angol hírügynökségtől. A repülővel érkezett filmeket állandó futárszolgálat juttatta el a Szabadság téri tévészékházba. Az addig fekete-fehér képek 1979-ben színesedtek ki.

1982-ben már évente 1600 külföldi tudósítást vett át a Híradó az Eurovíziótól, és csak 600-at az Intervíziótól. 1990-ben kiépült a közvetlen összeköttetés a Magyar Távirati Iroda sajtó-adatbankjával, és a Híradó már az akkori legmodernebb technikát használta. 1996-ban az MTV az interneten is megjelent hírekkel. Brüsszeli tudósítói irodáját 2000-ben hozta létre a Magyar Televízió.

A Híradó megújulásának része volt, hogy miután 2005. február 17-én megváltozott a díszlet és a főcím, az átalakult nézői szokásokhoz igazodva fél órával korábbra került a kezdési időpont. A 49 éve tradicionálisnak számító 19.30 helyett 2006. szeptember 11-étől 19.00 órakor kezdődik az esti főkiadás. A Magyar Televízió ma már műsoridejének közel 25 százalékában ad hírt Magyarországról és a világról.

Forrás: MTV