Korunk nagy amerikai eposza

2007.05.30. 11:04

A világhírű filmrendező, Jonathan Demme a tévében mutatja be legújabb munkáját, mely a Katrina hurrikán New Orleansban végzett pusztításáról szól.  

A többek között A bárányok hallgatnak vagy a Philadelphia rendezőjeként ismert Jonathan Demme most New Orleansba látogatott, ahol "hétköznapi hősöket" vett filmre: ő maga ugyan csupa reményvesztett áldozatra számított, de ehelyett olyan emberekkel találkozott, akik mindent megtesznek, hogy újjáépítsék városukat. Róluk szól a Right to Return: New Home Movies from the Lower Ninth Ward című dokumentumfilm-sorozat.

A PBS csatornánál dolgozó Tavis Smiley saját nevével fémjelzett show-ját áldozta fel ezen a héten, csak hogy bemutassák a megindító alkotást: a harmincperces műsorból húsz percben a dokumentumfilm egyes részei kaptak helyet. Demme az itt bemutatott epizódokból szeretné összevarrni nagyfilmjét, melyet júniusban, a Discovery Channel dokumentumfilm-fesztiválján tárna a nagyközönség elé.

A rendező egyébként azt nyilatkozta, tervei közt szerepel még egy ötrészes dokumentumfilm-sorozat elkészítése is, hiszen még legalább 10-15 órányi felhasználatlan anyaga van. "Mindenkinek, aki tudja, mire irányítsa kameráját, el kellene utaznia New Orleansba. Ez korunk nagy amerikai eposza" - mondta Demme egy interjúban.

Nem Demme egyébként az első neves rendező, akit megihletett a téma: Spike Lee (Mo' Better Blues, Malcolm X) például a tragédia első évfordulójára készítette el When The Leeves Broke: A Requiem in Four Acts című munkáját, melyet az HBO adott le, először két részletben, majd teljes egészében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK