Ki mit tud?-dal rukkol ki az RTL Klub ősszel, azaz nem várható Szombat esti láz 3., mivel Stohl András és Ördög Nóri szombat estére más munkát kaptak. Szerte az országban és a határokon túl keresik azokat, akik valamivel kitűnnek, akiknek van valami kunsztjuk: ezúttal "hangsúlyozottan" nem azt a zagyva ökörködést látja majd a tévéző, ami a Benne leszek a tévében-ben volt.

Ősztől újabb tehetségkutató show jelentkezik a képernyőn, méghozzá az MTV régi Ki mit tud?-jaira emlékeztető műsor, a Csillag születik. A szerkesztők nem szabtak meg kategóriákat, azaz lehet indulni jódlival, néptánccal összekötött versmondással, sörösdoboz-egyensúlyozással vagy tréfás manóhanggal, lehet tánc, bűvészkedés, ének a produkció: bárki megmérettetheti magát.

Riadt kérdésünkre, hogy egy újabb Benne leszek a tévében-re számítsunk-e, azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy ezúttal valóban értékes produkciókat mutatnak csak, a magamutogató félnótások, a külvárosi kocsmák bohókás népei ezúttal nem biztos, hogy továbbjutnak. Cél a minőségi szórakoztatás, természetesen az sms-bevétel maximalizálásával.

A rossz emlékű Benne leszek a tévében jórészt ripacsokat mutogatott, és a zsűri sem sziporkázott. Akkor hiba volt nagyon alacsonyra belőni az igényszintet, de ezúttal nem primitív tréfákat, törpék péniszével való viccelődést és drámaian hamis hangú énekesjelöleteket ígér a csatorna, hanem valódi tehetségeket, ügyes zsonglőröket, látványos mutatványokra képes tornászokat, remek dalnokokat, szuggesztív bűvészeket és hasonló, nem csak a falusi kiskocsmában elismert produkciókkal előrukkoló próbálkozókat.

A válogatás rövidesen elkezdődik, bő egy hónapon keresztül tart. Június 16-tól a fővárosban és hat vidéki nagyvárosban tesztelik a jelentkezőket, hátha akad köztük egy biztos kezű késdobáló, egy fel nem fedezett szájdobos, egy ragyogó humorista vagy egy csodálatos fejszámoló. Mivel a Megasztár 3. is nyitott Erdély, a Felvidék vagy a Vajdaság felé, és ez bejött (Rúzsa Magdi), így az RTL Klub sem áll meg a határon, mert lesznek meghallgatások Kassán, Újvidéken, Beregszászon és Marosvásárhelyen.

A műsorvezetők mellett (Ördög Nóra egyre több műsorban szerepel, Stohl András újra kiabálhat mámorosan) komoly zsűrit is ígér az RTL: bízzunk benne, talán nem Komár Lászlót hívják. Mindenesetre adná magát, hogy a Heti hetes-ben amúgy is érdekelt Kern András és Gálvölgyi János ott üljenek az asztal mögött, mivel mindketten Ki mit tud?-on futottak be igazán. Érdeklődésünkre, hogy zsűritagok lesznek-e, csak egy óvatos "felmerült a nevük, valóban"-t kaptunk.

Egy kis nosztalgia, egy régi Ki mit tud:


A győztes havi egymilliós "ösztöndíjat" kap majd az RTL Klubtól, egy éven át. Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója elmondta, hogy a korábbi tehetségkutatók is sok olyan tehetséget dobtak felszínre, akik a mai napig sikeresek, és rendszeresen szerepelnek a médiában - a Csillag születik is szeretné megtalálni a közeljövő nagy szórakoztatóit. A továbbjutáshoz persze nem elég meggyőzni a négytagú zsűrit, alighanem a közönség véleménye is sokat számít majd: ahogy a telefonáló és sms-küldő nézőktől származó bevétel is szerfelett fontos egy ilyen jellegű produkcióknál. Kis színes: egy-két éve az MTV is tervezgetett Ki mit tud?-ot, pont 2007-re, de jó ideje semmit nem hallani róla.