Kaszás Attila emlékére a Magyar Televízió elkezdte vetíteni a Patika című sorozatot, de a következő 3 hónapban még sok régi ismerős, köztük a Kisváros szereplői, valamint Bors és Kántor is feltűnik az MTV képernyőjén, azaz retróban dübörög a magyar egyes, a Filmmúzeum konkurenciájaként.

A nyár nem számít éppen tévés főszezonnak, a strandon hűsölő állampolgárok inkább tollaslabdáznak a parton vagy napernyő alól pislognak, de nemigen néznek tévét nap közben. A munkahelyükön gubbasztók sem ülnek a készülék előtt, legfeljebb este - de sokan, ha tehetik, kiülnek egy teraszra, és dinamikus szúnyogcsapkodás közben vígan adomáznak egy pohár sörrel a kezükben. Nyáron akár 30 százalékkal is csökken a nézettség egy dermesztő, kilátástalan, januári naphoz képest, azaz nem sok csatorna dobja be aduit, mondjuk, júniusra.

Az MTV sem tesz ilyet, ezért jön ismétlésben a Patika, a Kisváros, ezért szaladgál fel-alá Kántor, ezért tűnik fel Bors - utóbbi kettő alig pár hónapja bukkant fel a Filmmúzeumon. Látható a szándék, hogy öt forintból kijöjjön a nyár, de ne legyünk kegyetlenek, készülnek új, szórakoztató műsorok is. A Kultúrház például rangos fesztiválokról tudósít, és látható pár napja egy nagyszabású, 120 részből álló amerikai vígjáték-sorozat (Frasier), amely egy nagy dumájú pszichológusról szól.

"A következő három hónapban a hiteles és gyors tájékoztatás mellett a szórakoztatásra és a művelődésre koncentrálunk. A nyári szünidőben a felnőttek mellett külön figyelmet szentelünk a gyerekeknek, a családi szórakoztatásnak, a könnyedebb kikapcsolódásnak. Június 12-én indítunk például egy új sorozatot, amely keddenként este kilenctől visszatekintésre invitálja a képernyő előtt ülőket. Olyan sztárokkal találkozhatnak majd a nézők, akik például a Riporter kerestetik című vetélkedőben indultak, mára pedig ismert, közkedvelt személyiségekké váltak" - nyilatkozta a minap Pusztay András, az m1 műsorigazgatója.

A nyári estéken sok film közül válogathatnak a munkából vagy a tópartról hazatérő, barátokkal borozgatni már nem kívánó, a napon leégett gyereket testápolóval bekent és lefektetett felnőtt nézők, de vetítenek dokumentum-, természetfilmeket is a drámák mellett. A csatornáról lassan elszokott kisgyerekek és a kitartó, de gyermeteg felnőttek ismét megnézhetik például a Misi mókus kalandjai-t és a Ludas Matyi-t.

Az m1 csatornán a Csináljuk a fesztivált című műsorsorozat döntője június 29-én lesz: akkor derül ki, melyik az elmúlt 50 év legkedveltebb hazai slágere. Szilveszter címmel az elmúlt 50 év legjobb szilveszteri adásaiból válogatnak június 10-étől, nyolc alkalommal, szombatonként - hogy miért pont nyár közepén, arra nem tudjuk a választ. Nyolcrészes szórakoztató összeállítással is készül az MTV, idős nézőinek, amelyről csak annyit árulnak el, hogy Bánki Iván és Kalmár Tibor tevékenységéhez fűződik.

Klasszikus magyar filmeket vetíti újra az MTV, lesz Vivát Benyovszky, Sándor Mátyás, A névtelen vár, Bors, Kántor, Rózsa Sándor, A  fekete város. A Kisváros című sorozat június 8-ától minden hétköznap várja nézőit.
 
A Kultúrház több rangos eseményről, például a Pécsi Országos Színházi Találkozóról, a Szigetről, Bala-Tone-ról, Szegedről jelentkezik majd. Ahogyan tavaly, az idén is élőben közvetítik június 23-án a múzeumok éjszakáját 22 órától. Augusztus 11-én pedig a nemrég rögzített új Zorán-koncertet is láthatják a nézők. A nyári szerdák a nagy sikerű magyar filmekéi lesznek, jön a Mici néni két élete, a Butaságom története, a Tanú, a Tizedes meg a többiek, a Ripacsok, a Tanulmány a nőkről.

Sportműsorokban sem lesz hiány, az új 12 részes Ötkarikás történetek című összeállítás az elmúlt 50 év olimpiáinak legizgalmasabb, legérdekesebb pillanatait idézi fel. A kézilabda Eb-selejtezőről, a kajak-kenu Eb-ről, a vízilabda-világkupáról, a vízilabda-világligáról, a U23 atlétikai Eb-ről, az atlétikai ob-ról, a kajak-kenu vb-ről szintén beszámol a közszolgálati televízió.