Június 18-án, hétfőn 19 óra 20 perctől az idős Derrick utoljára nyomoz a Duna Televízióban. A rajongóknak viszont nem kell sokáig nélkülözniük a táskás szemű zsarut, és elmaradhatatlan társát, Harryt sem, mert jövő héttől a fiatalabb Derrick bukkan fel, olyan részekkel, melyek itthon még nem futottak.

Stephan Derrick (Horst Tappert) és állandó partnere, Harry Klein (Fritz Wepper), a müncheni rendőrkapitányság gyilkossági csoportjának munkatársai 1974 és 1998 között 281 részben derítettek fel bűncselekményeket. Egy időben, mikor még nem volt rengeteg hazai csatorna, és nem volt kétszáz, párhuzamosan futó krimi a több tucatnyi magyar tévén, a megfontolt, kimért Derrick a magyar néző egyik nagy kedvence volt.

A Duna Televízió nézői közel három éve kísérhetik figyelemmel a két rendőr munkáját. 85 részen át nosztalgiázhattak a korábban már Magyarországon is sugárzott epizódokkal, majd megismerhették a kilencvenes években készült részeket is. A széria zárása a ma este adásba kerülő darab.

A történet szerint Derrick az Európai Bűnüldözési Hivatal koordinációs igazgatója lesz, ám kinevezése előtt két héttel halálos fenyegetést kap. Az üzenet szerint nem éli túl azt a napot. Derrick úgy dönt, felkeresi a hír forrását - egy gyilkost -, aki 5 évvel ezelőtt az ő munkájának köszönhetően került börtönbe. Bár mindenki azt tanácsolja neki, hogy kérje a kinevezés elhalasztását, Derrick ragaszkodik ahhoz, hogy szembenézzen a sorssal.

A Duna nézői aztán egy időre búcsút inthetnek a korosodó nyomozónak, de a jövő héten egy legalább húsz évvel fiatalabb Derrickkel találkozhatnak: a csatorna megvette a Derrick-széria legkorábbi, Magyarországon eddig még szintén nem sugárzott epizódjait.