A tévésorozatok rajongói nem mindig törődnek bele, ha kedvenc szériájuk véget ér, ha istenített karaktereiket soha többé nem láthatják a képernyőkön - és olykor a készítő stúdió vagy a népszerű karaktereket játszó színészek is úgy vannak vele, hogy szívesen folytatnák a leállított sorozatot valamilyen formában. Természetesen - bár akadt rá ellenpélda - ha valamelyik sorozat egyszer véget ér, akkor az tényleg véget ér: viszont ennek a végnek az áthidalására találtak ki egy (nem is olyan) új televíziós műfajt, a spinoffot.

Nem éppen magyar szóról van szó, itthon talán variációnak, leágazásnak lehetne nevezni, hiszen az eredeti sorozat egy szálát folytatják általában a készítők a spinoff esetében. Spinoff többféleképpen is születhet. Van, hogy az eredeti sorozat mellékszereplője kap egy "saját" szériát a sorozat lezártával, vagy esetleg még az anyasorozat futása alatt (Joey, Angel). Előfordul, hogy az eredeti sorozat pár karaktere segít befuttatni egy másik sorozatot, bizonyítván, hogy egyazon univerzumban játszódnak, de a két sorozat kapcsolata kimerül a ritka vendégszereplésekben. És persze akadnak franchise-típusú sorozatok, melyek amellett, hogy egy univerzumban játszódnak és a karakterek számára szabad átjárást biztosítanak, általában hasonló történetet visznek tovább teljesen új alakok segítségével (CSI-franchise vagy a Star Trek.)

Tévés spinoff százas nagyságrendben található a sorozattörténelemben, mi a tíz legnépszerűbbet és legérdekesebbet próbáltuk kikeresni.

Private Practice

Anyasorozat: A Grace klinika. Amerika jelenleg legnézettebb sorozata egyszerűen adta magát, hogy spinoff legyen belőle, hiszen ki az a mamlasz, bamba tévés szaki, aki az aranytojást tojó tyúkot nem próbálja még egyszer megfejni, hogy botrányos képzavarral éljünk.

Kialakulás: A Grace klinika 3. évadának végén láthattuk a Private Practice című leágazásnak a bevezetőfilmjét az anyasorozat történetébe szőve. Az eredeti szériát annak legnépszerűbb karaktere, Addison fogja képviselni, aki Seattle-ből Los Angelesbe teszi át székhelyét, ahol is egyetemi barátainak praxisába próbál besegíteni, miközben egy mesterséges megtermékenyítéseket képviselő klinika is képbe kerül. Az eredeti sorozat készítője, Shonda Rhimes ugyan marad Meredithékkel, viszont az egyik fő író, Marti Noxon az új sorozattal tart, és annak mindenható úrnője lesz. A stábban olyan neveket találhatunk, mint Paul Adelstein (Kellerman ügynök A szökés-ből), Tim Daly, Taye Diggs, Merrin Dungey, Chris Lowell és Amy Brenneman, akit idehaza az Amy-nek ítélve című sorozatból ismerhetünk.