Vágólapra másolva!
Hat magyar rajz- és bábfilmkutyát idézünk meg a tévé képernyőjéről. Mindnyájan a legjobbak valamiben, mi mégis sorba állítottuk őket vállaltan szubjektív szempontok szerint. Exkluzív kordokumentumaink között olyan gyöngyszemek találhatók, mint a Mézga család főcímdala cseh nyelven.
Vágólapra másolva!

Akad, aki rosszul van a kimért, okoskodó Blökitől, Mézga Aladár kutyájától, más pedig pont a bölcsességei, eleganciája és kimértsége miatt kedveli. Van tévéző, aki menten elkapcsol, ha Frakk tűnik fel a tévében, más viszont képes lenne megvenni DVD-n, hogy nosztalgiával töltse a délutánt. Hat magyar báb- és rajzfilmkutya sorakozott fel nálunk a virtuális kertben, hogy megküzdjön a digitális csontokért. A magyar animáció hőskorának kutyaházaiból pattantak ők elő, és szigorúan szubjektív módon osztályozzuk őket.

Vahur, a Simabőrű kutyája

Fajta és kor:

Vahur 1981-es születésű vadászkutya, alighanem vizsla, több animációs kutya rokona. Vahur és Fickó a Simabőrű kutyái, és így a rókák ellenségei. A videón látható epizódban a rókavadászt rendesen átvágja Kag, majd felbukkan Fickó és a falu többi kutyája is. Később Vuk is sokszor járatja majd a bolondját vele Dargay Attila egész estés rajzfilmjében, mert jóval eszesebb nála. A Vuk (azt minden olvasó tudta, hogy ez betűszó, mely a "vadászom, utamból kotródj" rövidítése?) hatalmas nemzetközi siker volt annak idején, a maga 8,7 pontjával az egyik legtöbbre értékelt magyar film az IMDB-n.

Miben "leg"?

Vahur a legellenszenvesebb animált magyar kutya. Maga a karakter akár egy állandóan átvert szerethető lúzer is lehetne, de egy ősbűn terheli a lelkét, részt vett Vuk családjának kiirtásában. Ráadásul rókaszemmel nézve a kutya az az állat, amely a mindennapi betevőért feladta szabadságát, és az ember talpnyalója lett, ezt az összetett karaktert kiválóan oldja meg Szabó Sándor, a vadászkutya hangja. Vahur példáján minden gyerek megtanulhatja az ősigazságot, hogy minden csak nézőpont kérdése: a kutya ugyan az ember legjobb barátja, mégis nehéz szeretni, ha az ember a róka legnagyobb ellensége.


Egy csontot érdemel. Lehet, hogy a lelkünk mélyén még egy kicsit sajnáljuk is a sorsa miatt, de nem tudunk megbocsátani neki.

Forrás: [origo]