Frei Tamás miatt sötétül el az RTL Klub

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint az RTL Klub a törvényt és a műsorszolgáltatási szerződést is megszegte, amikor több mint hat évvel ezelőtt leadta Frei Tamás bérgyilkosos riportjának előzetesét.
Vágólapra másolva!

Jogosan marasztalta el az Országos Rádió- és Televíziótestület még 2001-ben az RTL Klubot, megállapítva, hogy a csatorna A riporter: Frei Tamás című műsor előzetesének közlésével megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt, valamint a testülettel kötött műsorszolgáltatási szerződést, állapította meg nemrégiben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata - írja a Magyar Hírlap.

Az eset még 2001 májusában történt, mikor a műsorhoz a következő szavakkal igyekeztek kedvet csinálni: "Legyenek részesei egy kockázatos kalandnak! Tartsanak Frei Tamással Moszkvába! Béreljék fel vele együtt azt a bérgyilkost, aki egymillió dollárért még a magyar miniszterelnököt is megölné!"

Az ORTT több mint ötmilliós kötbér megfizetésére kötelezte a csatornát, és tíz percre felfüggesztette műsorainak sugárzását, mondván, hogy a média egyetlen szereplője sem engedheti meg magának, hogy lehetséges gyilkosság célpontjaként bárkit, így egy közjogi méltóságot viselő személyt jelöljön meg.

Az RTL a határozat felülvizsgálata miatt pert indított, a keresetnek a Fővárosi Bíróság első fokon helyt adott, az ORTT azonban fellebbezett a döntés ellen, a táblabíróság pedig megváltoztatta az eljárás megismétlését előíró ítéletet, és elutasította a felperes televízió keresetét. A csatorna erkölcsi hibát emlegetett, és tagadta, hogy megsértette volna a vonatkozó rendelkezéseket.

A nagy botrányt kiváltó riport után különben Frei Tamásnak mennie kellett az RTL Klubtól (azóta a TV2-nek készít utazós műsorokat), és vezetőket is leváltottak. "Az RTL Klub vezetői tisztában vannak azzal, A Riporter: Frei Tamás című műsorban elhangzottak olyan félreértésekre adhatnak okot, amely egyetlen, az RTL-csoporthoz tartozó televízióban sem megengedhető, ezért az RTL Klub elnézést kér a magyar miniszterelnöktől" - kommunikálta akkor a csatorna.