MTV: egymilliós közbeszerzési bírság

2007.07.16. 8:26

A Magyar Televízió Zrt.-t egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert egy közvéleménykutatási tenderen nem biztosította az ajánlattevők esélyegyenlőségét, és az értékelési szempontokat is jogsértően állapította meg - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A Magyar Televízió Zrt. ez év márciusában kezdeményezett hirdetmény közzétételével induló, gyorsított közbeszerzést. A feladat a műsorok és a médiaszemélyiségek monitorozása volt 1500 háztartásban, az ajánlattevő által megadott kutatási módszer szerint. Az ajánlatkérő az összességében legelőnyösebb ajánlatot kívánta elfogadni, amihez megadta a rész-szempontokat, és azok súlyszámait is. A kutatás során alkalmazott módszer 50, az ár 45, míg a fizetési határidő 5 pontos súllyal szerepelt az értékelésben.

A tenderre a Magyar Gallup Intézet Kft., a TNS Hungary Kft. és a Szonda Ipsos Kft. jelentkezett, mindhárman tovább is jutottak a tárgyalásos fordulóba. A Gallup - továbbjutása ellenére - a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, két kifogással. Az első problémája az volt, hogy a médiaügynökségekhez telepítendő szoftver (amely a nézettségi, ismertségi adatokat tartalmazza) értékelésekor előnyt élvez az az ajánlattevő, amely eddig végezte ezt a munkát. A második probléma a kutatás módszerének értékelése volt. Az első kifogásra kimondta a döntőbizottság, hogy valóban sérti az ajánlattevők esélyegyenlőségét, a második azonban bonyolultabb ennél.

Az értékelésben 50 pontos súlyszámmal szereplő kutatási módszertant ugyanis a)-h) pontokig tovább bontotta az ajánlatkérő. A pontok között szerepelt például a mintavétel módja, a kérdőív milyensége és az adatvétel lebonyolítása is, továbbá a már említett szoftver-elterjedtség (mennyire ismerik azt a reklámügynökségek). A zsűri az egyes pontokat 1-től 5-ig osztályozta, és a kutatási módszertanban az lett a legjobb, aki - összesítve - a legtöbb pontot kapta. (Ezeket a pontszámokat azonban még súlyozni kellett a már említett 50-es súlyszámmal).

A döntőbizottság megállapította, hogy a kiíró valójában alszempontokat állapított meg a módszertan értékelésekor, viszont ezekhez nem rendelt újabb súlyszámokat, márpedig ez a közbeszerzési törvény szerint kötelező.

A két jogsértés annyira súlyos volt a Közbeszerzési Döntőbizottság szemében, hogy egymillió forintos bírságot szabott ki az ajánlatkérőre, egyúttal megsemmisítette a kutatási módszertan értékelési alszempontjait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK