Izgalmas nő, orvosi köpenyben

Vágólapra másolva!
Hosszú heteken át szavaztattuk olvasóinkat, hogy megtudjuk, kik a kedvenc magyar sorozathőseik. Érdekes módon a nézettségi listákat hosszú hónapok óta fölényesen vezető Barátok közt három szereplője együttesen sem kapirgált össze tíz százalékot, ellenben a győztes, a Jóban Rosszban doktornője egymaga bezsebelte a szavazatok 17,6 százalékát.
Vágólapra másolva!

Április óta kerestük a magyar tévézők kedvenc sorozatkarakterét. Nem a legnépszerűbb színészt, a legcsinosabb színésznőt igyekeztünk megtalálni, sokkal inkább a megformált karakter érdekelt minket. Természetesen az ismertebb sorozatok szereplői eleve nagy fórral indultak, ahogy a főszereplők esélyeit sem tudjuk összehasonlítani egy parádés alakításokat nyújtó, de csak percekre feltűnő mellékszereplő lehetőségeivel.

15 csoportban, 15 tucat figura küzdött egymással, majd kialakultak a döntők: a végén külön harcoltak a magyar és a külföldi sorozatok karakterei. Mindkét játék lezárult, a külföldieknél Doktor House nyert, érdemes megnézni a Top 10-es listát: klikk ide!

Mivel a hazai gyártás lényegesen szerényebb, mint az amerikai vagy a brit, német, netán francia, ezért a magyar szappanoperák szereplői éppúgy szerepeltek a versenyben, mint a drágább, heti vagy kétheti sorozatok karakterei. A selejtezők során 254 270 kattintással jelezték szimpátiájukat olvasóink, a döntőben pedig még 41 424 vokssal mutatták ki rokonszenvüket, így alakult ki a végleges lista. A sok szavazatot kapott magyarok továbbjutottak a csoportból, a döntőben pedig még adtunk egy esélyt két BK-szereplőnek: lehet szidni a Barátok közt-et, de valamiért minden este 1,5-2 millió magyar megnézi, azaz népszerű, és régóta listavezető szappanoperáról van szó.

A győztes mégis a rivális TV2-n futó Jóban Rosszban csinos doktornője, Pongrácz Réka lett: vagy ennyire eltalált, erős és szerethető figura, vagy könnyebben fanatizálhatók a JR-rajongói, mindenesetre a verseny felénél beelőzte Matula bácsit, a végén pedig még rávert pár száz szavazatot. 7286 vokssal nyert tehát, és nem tudjuk nem észrevenni a magyarok vonzódását a kórházas szériákhoz, hiszen a külföldieknél is egy orvos nyert.

Létay Dóra, a Jóban Rosszban doktornője nem pusztán a tévében látható, több darabban is szerepel. 1970. szeptember 4-én született, 1989-1993 közt elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, azóta színész. A Magyar Rádió Gyermekstúdiója és a Pinceszínház után a Budapesti Kamaraszínház (1991-1994) jött, majd pár kanyar vidéken: 1994-1996 Miskolci Nemzeti Színház, 1996-1998 Szegedi Nemzeti Színház, 1998-1999 Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg. 1999 óta szabadúszó. Telefonon most nem sikerült elérnünk, de járt nálunk nem is nagyon régen, róla többet itt lehet olvasni.

A már említett szűkszavú, bölcs öreg, Matula (Gergely) bácsi kapja a képzeletbeli ezüstöt, Tutajos és Bütyök erős lobbija után. A Bánhidi László alakította karakter talán még azoknak is tetszett, akik csak rossz nyári élményként emlékeznek a kötelező olvasmányra, a Tüskevár-ra. A harmadik helyre viszont újfent egy női szereplő kanyarodott be a mopeddel, 5391 szavazatot kapott Veszprémi Linda, a szavazók kerek 13 százalékának ő volt a kedvenc magyar sorozatkaraktere, klumpával meg fejhangon előadott visítással együtt. Ő persze az 1984-es start után volt igazán népszerű, mikor még nem ötven tévécsatorna ontotta a sorozatokat - de az is jelzi a mostanság a Viasaton ismételt magyar krimi sikerét, hogy Emődi Tomi (Szerednyey Béla) és Veszprémi Béla (azaz Bodrogi Gyula) is ott voltak a 16-os döntőben.

A Top 10-es lista a következő oldalon található.