Meglepő és hirtelen halál jutott a krokodilvadászként ismert természetfilmesnek, Steve Irwinnek is, akit, miután annyi veszélynek tette ki magát tévéműsoraiban, tavaly egy tüskésfarkú rája mart halálra - egy olyan faj "képviselője", amely az emberre általában veszélytelen, hisz Irwinen kívül mindössze két-három dokumentált esetről tudunk, amikor ilyen állat okozta valaki halálát. Az ausztrál fenegyerek krokodilokkal és mérges pókokkal hihetetlenül veszélyes - ám azért általában jól kiszámított rizikófaktorú - mutatványokat művelt, amiket sorra megúszott, többé-kevésbé ép bőrrel. A rájának valószínűleg véletlenül ütközött neki búvárkodás közben, amely pechjére éppen a szívébe eresztette mérges tüskéjét.

Halála idején Irwin egyébként éppen a Nagy-korallzátonyról forgatott egy filmet, így a vele tartó operatőr a végzetes pillanatot is rögzítette kamerájával. A felvételt először lefoglalta a rendőrség, aztán sokáig ment a huzavona arról, hogy bemutassák-e a nézőknek is a természetfilmes halálát - végül a család kérésére ezt nem tették meg. Az elkészült anyagokból kerekítettek egy dokumentumfilmet, melyet mint Irwin utolsó munkáját mutattak be, ez azonban nem tartalmazza a rájával való találkozást.    

Irwin persze nemcsak egy krokodilokkal birkózó, kivagyi fickó volt, hanem komoly szakember is, aki rendkívül sokat tett Ausztrália élővilágáért: az általa működtetett Australia Zoo például roppant fontos bemutatóhelye a kontinensen élő állatoknak és növényeknek. Irwinnek jelentős szerepe volt abban a tévés kampányban is, amely a turisták által Ausztráliába bevitt élőlények számát próbálta visszaszorítani - a magányos földrész élővilága ugyanis az évmilliók során önállóan, a többi kontinenstől teljesen elszigetelődve alakult ki, és éppen ezért olyan unikális.

Ennek tükrében Irwin harsány előadásmódja, hajmeresztő trükkjei (például hogy újszülött gyermekét is bevitte a krokodilok közé) is a nézők figyelmének felkeltését és ezáltal az állatokra való tudatosabb figyelés elérését szolgálta. Mutatványainak fő fóruma volt a The Crocodile Hunter című tévéműsor, melyet leginkább az Animal Planeten követhettek figyelemmel a nézők. Irwinnek egyébként már nyolcéves lánya is egy olyan műsort vezet, melyben a dzsungelben lakik, az állatok között: ez a Bindi, The Jungle Girl, amely a Discovery Kids csatornán fut.