Alföldi Róbert nyugalmat akar

2007.08.06. 8:39

A Magyar Televízió támogatásával rendezi első nagyjátékfilmjét Alföldi Róbert: a forgatás múlt csütörtökön kezdődött meg.

A Melyiket a kilenc közül? és a Régimódi történet után újabb irodalmi feldolgozás születik a Magyar Televízió támogatásával: A nyugalom, Bartis Attila 2001-es regényéből forgatott filmdráma az MTV Zrt. és az UNIO Film Kft. közös koprodukciós gyártásában készül. A film főbb szerepeiben Udvaros Dorottyát, Makranczi Zalánt, Gryllus Dorkát és Hernádi Juditot láthatjuk majd.

Bartis Attila, az adaptációul szolgáló regény marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas szerzője a kilencvenes évek egyik nagy irodalmi felfedezettje: A séta című kisregény (1995) és A kéklő pára 1998-as elbeszéléskötete után 2001-ben jelent meg A nyugalom, amelyből 2003-ban egy jelentősen átdolgozott színdarab készült (Anyám, Kleopátra a Nemzeti Színházban, Garas Dezső rendezésében), és mára többek közt németül, angolul, franciául, lengyelül és románul is olvasható.

A történet a rendszerváltás utáni években játszódik, igaz, a művészcsalád belső konfliktusai, amelyeket ábrázol, az előző érában gyökereznek. A férfi főhős, Weér Andor író (Makranczi Zalán) anyjával, a valaha ünnepelt színésznő, Weér Rebekával (Udvaros Dorottya) él együtt, az anya őrült magánmítoszának fogságában. A szenvedélyes, érzéki nő tizenöt éve ki sem tette a lábát a lakásból; disszidens lányának levelei tartják benne a lelket, bár a leveleket valójában a fia írja. Érzelmi patthelyzet foglyai: szeretet és gyűlölet kötelékei béklyózzák őket egymáshoz. Ebbe a szituációba érkezik az erdélyi származású Fehér Eszter (Gryllus Dorka), aki a fiú számára a kitörés lehetőségét biztosítja, ám még messze van a vágyott nyugalom.

Bartis Attila regényéből Garaczi László és Alföldi Róbert közösen írták a film forgatókönyvét. Bár a színész-rendező készített már tévéfilmet a Magyar Televíziónak (A Nagy Könyv Micimackó-ját, illetve Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című művének adaptációját), játékfilmes rendezőként A nyugalom-mal debütál.

"Szerencsém van, mert végtelen profi szakemberekkel vagyok körülvéve, akik valamiért nagyon szeretnék, hogy ez nagyon-nagyon jól sikerüljön" - nyilatkozta az első forgatási nap után Az Este vendégeként Alföldi, az ismert színházi dramaturgra, Vörös Róbertre és a Passzport, illetve a József és testvérei - Jelenetek egy parasztbibliából című filmeket is fényképező operatőrre, Babos Tamásra utalva.

Az első, egy terézvárosi pincekocsmában tartott forgatási napon három jelenetet rögzített a stáb Gryllus Dorkával, Markanczi Zalánnal és Lázár Katival. A forgatás szeptember 7-én, látványos, belvárosi jelenettel zárul.

Forrás: MTV

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK