Kevés a meleg sorozathős

Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai meleg szervezet idén is elvégezte felmérését, amely a homoszexuálisok szerepét vizsgálja az amerikai televízióban.
Vágólapra másolva!

A Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) nevű érdekvédelmi szervezet minden évben elvégzi kutatását, mely arra vonatkozik, hogy hány meleg szereplőt, illetve ilyesféle megnyilvánulást láthatnak az amerikai nézők főműsoridőben. A tévé kínálata szinte korlátlan, így a kutatók csak öt nagy csatorna (ABC, NBC, Fox, CBS, CW) műsorát vizsgálják - azonban még így is közel 4700 órát tévéztek tavaly június óta.

A megfigyelők nem csak a meleg sorozathősöket számolták össze (ezzel viszonylag könnyű dolguk lett volna), de azokra a megnyilvánulásokra is figyeltek, amelyek valamiképpen utalnak a homoszexuális életformára - elsősorban az ilyen témájú beszélgetésekre kell gondolni. A legjobb minősítést végül az ABC kapta, amely összesen 171 órában, vagyis a csatorna vizsgált adásidejének mintegy 15%-ában foglalkozott a melegekkel.

Az ABC-nél több a meleg a sorozatok rendszeres szereplői között is, gondoljunk csak az idehaza Címlapsztori címmel vetített Ugly Betty Marcjára, de például a Brothers & Sisters című sorozatban is találkozhatunk egy lánnyal, aki régen fiú volt. "Az a hozzáállás, amit az ABC képvisel, jó mintaként szolgálhat" - állapítja meg tanulmányában a GLAAD.

Az ABC egyébként is sokat tett hozzá a melegek tévés ábrázolásához: már 1977-ben, a Soap című sorozattal sokkolta a közönséget, hisz a szereplők nyíltan beszéltek a homoszexualitásról és más, kínosnak számító témákról. Aztán jött Ellen DeGeneres és az Ellen című sitcom, amely az első meleg főszereplővel operáló sorozat volt.

Más csatornáknál azonban korántsem ilyen jó a helyzet. A GLAAD szerint az a baj, hogy ha vannak is meleg karakterek egy sorozatban, azok általában csak mellékszerepet kapnak - külön megjegyezték, hogy a CBS bűnügyi sorozataiban csak áldozatként vagy gonosztevőként tűnnek fel a melegek. Sajnálatosnak tartják azt is, hogy véget ért például a Will és Grace, amely sokat foglalkozott a témával, de az NBC nem indított helyette új, hasonló profilú sorozatot.