Fábry nincs egyedül

Vágólapra másolva!
A televíziót arra találták ki, hogy tévés műfajokat ismertethessenek meg a nézőkkel, éppen ezért egy mozifilmnek nincs túl sok keresnivalója a képernyőn, annál inkább a sorozatoknak, a tévéhíradóknak vagy éppen a beszélgetős műsoroknak. Utóbbiaknak, vagyis a talkshow-knak, annak ellenére, hogy nem a főműsoridőt foglalják el, mégis meglehetősen nagy piaca van. És ne higgyük, hogy az Esti showdernek vagy a Liptai- (korábban Szulák-) show-nak nincs hatezer testvére máshol.
Vágólapra másolva!

Beszélgetős műsort többfélét találhatunk a csatornák műsorain, bár a klasszikus délután témák köré épülő, műsorvezető nevével fémjelzett, háziasszony célközönségű sorozatok mellé az evolúció során felfejlődtek az itthon bukó bírósági és pszichológiai talkshow-k is. Amerikában a késő esti sávot továbbra is a showmanek standupszerű előadásokkal felvezetett beszélgetései uralják, míg a kora délutáni műsorsávban ezek könnyedebb verzióit találhatják meg a délben otthon unatkozók.

Amerikában az országos tévén "rendelő" showmanek vérre menő vetélkedése éjjel fél 12-kor kezdődik. Furcsa és elképzelhetetlennek tűnik az időpont, mégis több millió ember napi rutinját képezik a hetente öt adással rendelkező beszélgetős műsorok, melyeket fél egyes kezdéssel újabb talkshow-k követnek. Azért csak ilyen később kezdődnek, mert 20.00 és 23.00 között a sorozatoké a terep minden csatornán, majd pedig a helyi híradók következnek.

23.30-tól az NBC a The Tonight Show-t adja Jay Lenóval, míg a CBS ellene David Lettermannel a The Late Show with David Letterman-t. (Jay Leno évek óta veri Lettermant nézettségben.) Ekkor még az ABC nem száll be a vetélkedésbe, inkább hírháttér műsorral szórakoztatja a későn fennmaradókat. Éjjel fél egykor azonban mindhárom adón talkshow kap szerepet. Az NBC-n Late Night with Conan O'Brien - Conan O'Briennel, az ABC Jimmy Kimmel Live - Jimmy Kimmellel, míg a CBS-en a Late Late Show megy Craig Fergusonnel. Sőt, mi több, az NBC-n még fél kettőkor is van mit nézni, hiszen ekkor kezdődik a Last Call Carson Daly-vel.

Ha éjszakai talkshow-ról van szó, akkor szinte mindenkinek Jay Leno és az NBC-féle The Tonight Show jut először eszébe, ami nem is csoda, hiszen a naponta éjfél előtt fél órával kezdődő show a legnézettebb mind közül, az olykor a hatmilliót is meghaladó tábora több, idehaza is népszerű sorozatot is maga mögé utasít - immáron megszakítás nélkül a 12. éve. A show-t sokan a színészből és standup-komikusból showmanné lett Jay Lenóval azonosítják, noha Leno csak 1992-ben vette át a The Tonight Show karmesteri pálcáját Johnny Carsontól, hogy 2009-ben, multimilliomosként tehesse le a lantot és adja át a helyét az utána következőnek.

Leno sikere leginkább az előéletéből fakad, hiszen a mi Fábry Sándorunkhoz hasonlóan humorvonalon mozgott, így nem nehéz felvezetnie a műsort - e területen ki is domborítja a színpadi komikusként monológok terén szert tett tapasztalait, de ezek az erények ugyancsak észrevehetően a beszélgetések folyamán, ahol is mondhatni segítség nélkül, érdeklődő módon vezényli le a felületes csevegéseket. A segítséget azért érdemes megemlíteni, hiszen az esti talkshow-kra jellemző az úgynevezett "sidekick" szerepeltetése, egy vicces mellékemberé, aki beszólásaival dobhatja fel az adásokat. Míg akad olyan showman, aki a beszélgetőtársa mellé a heverőre is odaültetett régen egy "vicces embert" addig Leno mellett nem ül senki, mindössze az együttesével a show zenéjét 1995 óta szolgáltató Kevin Eubanks jazzgitárossal szokott évődni, ha úgy hozza a sors, de Eubanks is legtöbbször csak nevető-vihogó szerepre kényszerül Leno sziporkáinak tengerében.

A nagy rivális

Jay Leno nagy vetélytársa a talkshow-fronton a CBS fő embere David Letterman, aki az örök második szerepre kényszerül az utóbbi évtizedben a Late Show with Letterman-nel. Letterman tévésként kezdte pályafutását, időjós volt, majd komédiákat és standupokat kezdett írni, később saját reggeli műsort kapott, majd az NBC leigazolta az éjjel fél egykor kezdődő műsorába (amit jelenleg Conan O'Brien vezet), hogy 1993-ben a CBS lecsapjon rá és megtegye az egy órával hamarabb kezdődő és ilyen módon jóval nézettebb beszélgetős műsor show-mesterének.

Letterman show-ja, mely a beszélgetések mellett hasonló, ám szofisztikáltabb humorú standup-alapokra építkezik, mint Lenóé, az első másfél évben sikeresebb volt, de mint már írtuk, az utóbbi évtizedben folyamatosan a második helyre szorult 4,8 millió körüli nézettségével. Ennek ellenére a sajátos stílus, az abszurd, meglehetősen ironikus, fanyar Letterman nem számít vesztesnek a versenyben, egyszerűen csak egy nagyformátumú vetélytárssal szemben marad alul, várhatóan 2009-ig, amikor is új éra fog kezdődni Leno visszavonulásával.