Tiltott gyermekmunka egy tévéshowban

Vágólapra másolva!
Új-Mexikó állam hatóságai szerint a főszereplő gyerekek annyit és úgy dolgoztak a Kid Nation című realityben, hogy az már gyermekmunkának minősül.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk korábban, a CBS egy Survivor-höz hasonló műsort tervez indítani, csak éppen gyerekekkel: a Kid Nation alapötlete szerint negyven, nyolc és tizenöt év közötti gyereket leraknak egy szellemvárosban, ahol aztán működő társadalmi rendszert kell kiépíteniük.

A műsor elvileg a jövő hónapban indul, de a forgatások már lezajlottak az Új-Mexikóban található Bonanza Cityben. A tévétársaságot a műsorban részt vevő egyik gyerek szülei panaszolták be a hatóságoknak, mert szerintük a producerek túl keményen bántak a gyerekekkel - állítólag nem volt ritka, hogy a lurkók napi 14 órát tevékenykedtek a városban, egy gyerek pedig megsérült főzés közben (megégette az arcát).

A szereplők ötezer dollárt kaptak a részvételért, de ez nem kárpótolta őket a "táborban" történtekért. A producerek ugyanis tábornak minősítették a műsor forgatását, mert ifjúsági táborokban van lehetőség arra, hogy a gyerekek együtt dolgozzanak - más kérdés, hogy ennek ideje sem lehetne napi 14 óra, és erre is előzetes engedélyt kellett volna kérni, amit a CBS vezetői nem tettek meg.

A tévétársaság ügyvédje azzal védekezett, hogy a gyerekek nem konkrét feladatokat láttak el megszabott bérért, de az új-mexikói hatóságok szerint már az is gyanúsítottá válhat, aki elég ideig tart maga mellett egy gyereket a munkahelyen - még ha a gyerek állítólag nem is csinál semmit. A hatóságok így megkezdték (volna) a felderítést az ügyben, de a producerek egyszerűen lezárták a tábort a helyszínre érkező nyomozó előtt.

Az ügynek az vetett véget, hogy a CBS stábja gyorsan befejezte a forgatást, még mielőtt az állam törvényt hozott volna a tévés produkciókhoz kapcsolódó gyermekmunkáról. A CBS máig állítja, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg a forgatás alatt, a műsor pedig annak rendje s módja szerint elindul szeptember 19-én.