Visszatérnek a régi Jóbarátok

Vágólapra másolva!
Hétfő óta újra a képernyőn a Jóbarátok. A Viasat3-on minden nap nyolctól látható a sorozat, mi ezért megpróbáltunk összeszedni mindent a klasszikusról: igyekeztünk nem feltétlenül ismert adatokat, érdekességeket is belecsempészni a cikkbe. A téma persze hatalmas, akárcsak a sorozat rajongótábora és hírneve.
Vágólapra másolva!

A Jóbarátok első részét 1994 szeptemberében mutatta be az NBC, az utolsó 2004. május 6-án került képernyőre. Nálunk először nagy volt a késés, csak 1996 májusától a kiválasztottak láthatták az HBO-n, aztán a TV2-re került, és a végére majdnem behoztuk a lemaradást: 2004. október 30-án láthattuk magyarul az utolsó részt.

A sorozat a nézőcsúcsok mellett a kritikusok tetszését is elnyerte: hatszor jelölték Arany Glóbusz-díjra, a 13 Emmy-jelölésből ötöt meg is nyert, jelölésből és díjakból jutott a színészeknek és a mellékszereplőknek is. Becsületes fizetés is járt a sikerek mellé, a végén epizódonként egymillió dollárt kerestek a főszereplők.

Marta Kauffman és David Crane ötlete a sorozat, ők egyetemista koruk óta barátok és munkatársak, tanulmányaik elvégzése után New Yorkba költöztek és off-broadway darabokat írtak. Később csatlakozott hozzájuk Kevin Bright, akivel hármasban gyártották sitcom ötleteiket, ezek közül a Friends like Us munkacímű érdekelte az NBC-t. A cím később Friends-re rövidült, de voltak más címötletek is: Egyszer volt, hol nem volt, a West Village-ben, vagy Álmatlanság Café, netán A nappalin keresztül.

Több mint száz országban vetítették, a tévétörténelem egyik (ha nem a leg-) népszerűbb sorozatát. Természetesen hatott az amerikai kultúrára és nyelvre, például, hogy Joey ismerkedős szövege (How you doin'?) az amerikai szleng szerves része lett, és a "Ross and Rachel" kifejezést használják a "se vele, se nélküle" típusú kapcsolatokra. Persze hatott a sorozat a divatra is, például a Rachel hajviseletről ugyanúgy tudja minden nő, hogy milyen, mint a Kleopátra frizuráról. Joey Tribbiani karaktere, a nálunk is vetített Joey-ban, egy spin-offban élt tovább egy darabig, de ennek sikere jócskán elmaradt a sorozatétól.

Néhány érdekesség

- A Rembrandts együttes is sokat köszönhet a sorozatnak, és fordítva. Ők írták a főcímdalt, az I'll Be There for You hatalmas slágerré vált, mert egy nashville-i műsorvezető a 45 másodperces főcímzenéből 3 perces dalt vágott össze, és játszani kezdte. Az együttes kibővítette, és újra felvette a főcímzenét, amely teljes számként az amerikai Billboard magazin listáján a 17. helyig jutott.

- Az egyik epizód sikere után az egész stáb kapott egy ingyenes ajándékutat Las Vegasba.

- A Central Perk ihletője a New York, West Village-ben található Manhattan Café volt.

- A Lekvár című epizódban Joey karja megsérül. Eredetileg ez nem volt benne a forgatókönyvben, de LeBlanc tényleg kificamította a vállát.

- Helen Baxendale (Emily) terhes volt a forgatás alatt. Azért kellett elválniuk Ross-szal, mert nem volt megoldható a további forgatás.

- Az olyan jeleneteknél ahol Phoebe és ikertesóje, Ursula egymással beszél, Lisa Kudrow "válldublőrjét" a testvére alakította.

tv.com

- Állítólag a szereplők gyakran találkoztak a forgatáson kívül is. Együtt Scrabble-oznak, és a lányok gyakran jártak együtt vásárolni. Az azonban, hogy megegyeztek volna arról, hogy soha nem fekszenek le egymással - nem igaz. Az ilyen "tuti infókat" érdemes fenntartásokkal kezelni.

- David Schwimmer először igen szkeptikusan fogadta Matt LeBlanc-t, mivel az lazán, bőrgatyában jelent meg, amúgy állítólag nagyképűen viselkedett. Schwimmer ekkor bunkóként könyvelte el, és eleinte ki nem állhatta.

- Bruce Willis a szerepléséért kapott pénzt jótékony célra fordította.

- Matt LeBlanc tényleg leborotválta a lábát az egyik epizódban - nem használtak "lábdublőrt".

- Monica konyhájában minden epizód forgatásakor kicserélték a konzerveket.