Vágólapra másolva!
Egy amerikai közvélemény-kutatás szerint a fiktív hősök közül MacGyver tudna a legtöbbet segíteni egy katasztrófa esetén.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatás a különféle jótékonysági eseményeket szervező McCormick Tribune Foundation megbízásából készült, és több mint ezer, 18 év feletti amerikai véleményét dolgozta fel. A kutatás célja természetesen nem annak a fontos kérdésnek a megválaszolása volt, hogy melyik hősre bíznánk leginkább az életünket: az alapítvány arra volt kíváncsi, hogy az emberek mennyire vannak felkészülve egy esetleges katasztrófahelyzetre.

A tesztnek tehát csak egyik eleme volt az ominózus kérdés, amely érdekes eredményt hozott: a megkérdezettek 27%-a MacGyver kezébe helyezné az életét egy hurrikán, földrengés vagy ne adj' isten, atomtámadás esetén - annak ellenére, hogy a férfinak még a keresztnevét sem tudjuk. A különleges ügynököt egyébként Richard Dean Anderson alakította, akit később a Csillagkapu-ban is láthattunk - a MacGyver eredetileg 1985 és 1992 között ment az ABC műsorán.

Másodikként, jó nagy hátránnyal futott be Indiana Jones figurája, aki ugyan nem tud egy rágógumiból és egy golyóstollból bombát készíteni, de így is ügyesen menekíti ki magát mindenféle helyzetből. A Harrison Ford által megformált archeológusra a megkérdezettek 16%-a adta a voksát. 14% inkább már Bruce Willis Die Hard-beli karakterére, az atlétatrikós John McClane hadnagyra bízná az életét. Őt követi a listán Jason Bourne CIA-ügynök, akit Matt Damon jelenít meg több filmben is.

A tévésorozatok aktuális szupermene, vagyis Jack Bauer a 24-ből csak ötödik lett a maga 7%-ával, ráadásul ezen a helyen is osztoznia kell egy hölggyel: ugyancsak 7% a Tomb Raider Lara Croftja mellett szeretne tartózkodni egy katasztrófa idején - bár lehet, hogy nem pont annak helyzetmegoldó képessége miatt.