Xena ünnepel

Vágólapra másolva!
Napra pontosan 12 éve, 1995 szeptember 15-én sugározták az első Xena-epizódot.
Vágólapra másolva!

12 évvel ezelőtt talán még a stáb legoptimistább tagjai sem gondolták, hogy a Herkules spinoffja ilyen komoly sikert ér el - mert az igazi rajongók persze tudják, hogy a karakter nem itt került képernyőre először, csak később kapott saját sorozatot. A jó mozgású, energikus kishölgy pedig szépen fejlődött, sorra jöttek a misztikus tájakon játszódó kalandok, és hat évadra hízott a történetfolyam.

Lucy Lawless alakította Xenát, 133 epizódban püfölte el módszeres alapossággal a kitartóan próbálkozó zsiványokat, miközben kisebb díjakat zsebelt be a sorozat. A rajongók imádták, de a kritika annyira nem: Golden Globe jelölése például nem is volt. Emmy 1997 és 2002 közt többször is kinézett, de végül csak egyszer nyert, és akkor sem a színésznő vagy a smink, a kosztüm: Jospeh LoDuca nyert a Fallen angel című rész zenéjével (amúgy folyamatosan őt jelölték, Xena nemigen került szóba).

A színésznő feltűnt pár mozifilmben, az X-Akták két epizódjában, a Tarzan hét részében, a Futballistafeleségek-ben, a Veronica Mars-ban, de a Csillagközi romboló-ban több epizódban is láthatta őt a figyelmes néző.

A bikinis, vagy inkább hiányos öltözetű, kőkemény, harcos nők közt biztos az élbolyban tanyázik az itthon is sokat látott Xena. Az amerikai TV Guide 2004-ben a világ legfontosabb kultsorozatai közt emlegette, a kilencedik helyen, de idén is felkerült a kultuszsorozatok közé, a tizedik pozícióban tanyázik, ami felettébb megtiszteltető.

A Time magazin ugyan nem találta méltónak arra, hogy a Top 100-as listán szerepeltesse, de készül a hazai gyűjtemény is, itt beszavazhatják a magyar nézők Xenát a legjobb százba. Gabrielle biztos szeretné.