Top 10: összenőtt szinkronhangok

Vágólapra másolva!
Bár a feladat nem volt egyszerű, de megpróbáltuk összegyűjteni azon színművészeinket, akiknek a hangja szinte összeforrt egy-egy fiktív figurával, akiket hetente engedünk be lakásunkba, miközben kedvenc sorozatunkat nézzük. Kezdjük először az urakkal, majd külön cikkben jöjjenek a nők!
Vágólapra másolva!

"Kérek 15 deka olasz felvágottat" - mondta az abonyi hentesnek Columbo felügyelő. "A Budapest, Monostor utca 44. szám alatti telefonszám érdekelne" - így Mulder ügynök a dél-pesti T-Com központi tudakozó egyik múlt héten kezdő telefonos kisasszonyának.

Aki nap mint nap találkozik rengeteg emberrel, hallja ismeretlenek hangját, annak bizony olykor fel kell készülnie, hogy élete meglepetése érheti, ha nem látja meg az őt megszólítót - mert a hangja alapján azonnal valami filmre vagy tévésorozatra asszociál.

Listánk persze sosem lehet teljes, hiszen a téma meglehetősen szubjektív, és olyan nagy párosokról nem esik most szó, mint Szabó Ottó és Stefan Derrick, Rékasi Károly és Fox Mulder vagy Szabó Gyula és Columbo felügyelő, de ilyen a listák sorsa. Akinek még van tippje, hogy kit volt vétek kihagyni, a kommentek között megdorgálhat minket.

Pusztaszeri Kornél

Kivel nőtt össze? Pumuklival, a kis vörös hajú manóval, aki kikéri magának, ha véletlenül a koboldokhoz hasonlítják. A népszerű mesefigura egy német-magyar koprodukcióban tűnt fel több mint egy évtizede a jókedélyű asztalosmester, Éder oldalán, s mindvégig láthatatlan maradt, csakis gazdája láthatta. Pusztaszeri Kornél klasszikusan rajzfilmhangosnak mondható orgánuma olyannyira hozzánőtt a rajzolt figurához, hogy a színpadon feltűnő színművész hangja hallatán is felsúgnak egyes nézők, hogy "Nocsak, az ott Pumukli."

Azóta hol hallhattuk? Amellett, hogy Pusztaszeri Kornél Martin Lawrence állandó magyar hangjának számít, a Rex felügyelő-ben is meglehetősen sokat szerepelt, s az utóbbi időben leginkább a Házi háború (The War at Home) című Fox-szitkomban hallhattuk az HBO-n, ahol egy rendező húzás eredményeképp, talán a Pumukliéhoz hasonló, enyhén rőtes haj miatt Michael Rapaportot szólaltatta meg.

Sinkovits Vitai András

Kivel nőtt össze? Chandler Binggel. A Jóbarátok volt akkora népszerűségű sorozat, hogy a szituációs komédia szinte bármelyik magyar hangjára rá lehetne mondani, hogy összenőtt az amerikai színésszel vagy karakterrel. Mégis a Rosst szinkronizáló Galambos Péter és a hangját Joey-nak kölcsönző Holl Nándor előtt Chandler (Matthew Perry) magyar hangja, Sinkovits Vitai András kapja a megtisztelő lehetőséget, hogy szerepelhessen listánkon. A poéngyáros léha karakterét a hangszín különbözősége ellenére is tökéletesen visszaadta Sinkovits Vitai. Remek példája annak, hogy a szinkronrendezői munka nem csak abból áll, hogy ugyanolyan orgánumot kell keresni a karakternek.

Azóta hol hallhattuk? Mivel Mathew Perry a Jóbarátok óta csak egy másik sorozatban szerepelt, ezért ott. (Oké, Az Elnök emberei-ben is tett egy párepizódos kitérőt.) A tavalyi évad egyik legvártabb sorozatában, a Színfalak mögött-ben (Studio 60 on the Sunset Strip) szereplő Matthew Perry sikeresen vetkőzte le a 10 év alatt sokak szerint örökre ráragadt Chandler karakterét, és a magyar szinkronhang is követte ebben.