Top 10: összenőtt szinkronhangok

2007.10.01. 16:24

Dörner György

Kivel nőtt össze? A simlissel, vagyis David Addisonnal. Nem ismerős? Akkor segítünk. Naná, hogy Bruce Willisszel, mert ha hisszük, ha nem, hajdanán, akárcsak Gerge Clooney, sorozatban kezdett. A Duna Tv alig pár napja kezdte újra vetíteni A simlis és a szende című krimisorozatot, melyben Willis Cybill Shepherd oldalán komédiázik. A sorozat öt évada után természetesen Willisnek egyenes útja volt a mozivászonra, ahova kisebb spéttel Dörner György is követte, leváltva az addig Willist szinkronizáló színészeket.

Azóta hol hallhattuk? Sorozatban nem nagyon szokása szinkronizálni, de legalább Bruce Willist nem adta le, azóta is ő az állandó hangja, annak ellenére, hogy például Szakácsi Sándor és Vass Gábor is remekül elkapta John McClane figuráját a Die Hard-filmekben, sőt, Az utolsó cserkész-ben a már említett Sörös Sándor kölcsönözte neki a hangját. Mivel mindhárom "váltótárs" sorozatozik vagy sorozatozott, ezért megpróbálhatjuk elképzelni Dörner Györgyöt Doktor House, a 24-es Palmer elnök vagy Thomas Magnum szerepében is. Érdekesség, hogy Dörner még olyan teljesen eltérőnek tűnő színészek állandó hangjának számít, mint Eddie Murphy vagy Michael Douglas.

-------------------

Csuja Imre

Kivel nőtt össze? Al Bundyval, azaz Ed O'Neillel az Egy rém rendes család-ból. A 11 évadon keresztül sugárzott amerikai anti-családi szitkom olyan elementáris erővel csapott le idehaza a szinkront tekintve, hogy talán azóta sem született ennyire karakteres hangokból álló sorozatmagyarítás. A prímet Básti Juli mellett egyértelműen az a Csuja Imre vitte, akit mondhatjuk, hogy elsősorban a hangja és lenyűgöző szinkronalakítása indított el az országos hírnév felé vezető úton. Az Egy rém rendes család óta számtalan alkalommal ismerhettük fel a filmvásznon vagy a színházakban.

Azóta hol hallhattuk? Ahogy az szokás, követte a színészt és az Ed O'Neill által főszerepelt Dragnet - Gyilkossági akták című krimisorozatban is ő szinkronizálta Friday nyomozó karakterét. A Kemény zsaruk című, korrupt rendőrökről szóló amerikai krimisorozatban a kopasz, kigyúrt verőember benyomását keltő Vic Mackey-t is ő szinkronizálta, amikor a sorozat első évada az AXN-en ment - azonban az RTL Klubos szinkron már Berzsenyi Zoltánnal készült el (ezek után a karakterek után fura elgondolni, hogy Wesley Snipesot is nem egy alkalommal szinkronizálta). Azt pedig csak elképzelni tudjuk, hogy mi lett volna, ha nem Szervét Tibor, hanem ő alakítja Bándi Sanyit a Rém rendes család magyar feldolgozásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK