Vágólapra másolva!
Gundel Takács Gábor egy Madagaszkárra települt hazánkfia vagyonát osztja szét a tévében: természetesen nem a műsorvezető különös hóbortjáról, hanem a Magyar Televízió hamarosan induló vetélkedőjéről van szó. Az örökös című kvízműsor október közepétől minden hétköznap jelentkezik - ott jártunk a forgatáson, és igyekeztünk minél többet megtudni a produkcióról.
Vágólapra másolva!

Ahogy az kvízműsorok esetében lenni szokott, egyszerre több (általában öt) adást vesznek fel a készítők. Mi két rész között esünk be a forgatásra: az egyik játékosra épp segítenek feltenni a fejmikrofont, és másik inget is kap a produkció egyik munkatársától. Mint azt a mellettünk üldögélő sminkeslányoktól megtudjuk, már a következő adás játékosai is az emeleten várakoznak, de még korai lenne "nekik ugrani", mivel hamar leizzadnák magukról a sminket. Jelen van a stage menedzser is, aki több éve dolgozik különböző csatornák különböző vetélkedőinél: ő a "kapocs", aki a felvételkor összefogja a részlegeket, de ő készíti fel az öltözőben a játékosokat is azzal, hogy átveszi velük a kérdéstípusokat, kicsit belerázza őket a játékba.

A kellékesek még nagy zajjal összeácsolnak egy asztalt, de aztán végre elkezdődhet a forgatás - igaz, nem sokáig forog a kamera, egy fotós ugyanis éppen a Gundel Takács Gábor mögött kifeszített vászonnál megy át a háttérben, így óriási árnyékot vet a vetített képre. Ezután azonban már minden gördülékenyen halad: a nézők megismerkedhetnek az öt játékossal, mi pedig a játékszabályokat próbáljuk megérteni. Mint kiderül, öt forduló van, melyek mindegyikére eggyel kevesebb játékos marad. A legutoljára bent maradt játékosnak végül még önmagával is meg kell küzdenie, csupán hét jól megválaszolt kérdés után viheti haza "örökségét", az ötmillió forintot.

A legfőbb újítás a korábban látott kvízműsorokhoz képest, hogy itt minden fordulóban más típusú játékkal találkozhatunk - és még ezeket is cserélgetni fogják a későbbiekben az alkotók, hisz ahogy Gundel Takács mondta a szünetben, "az ember otthon sem játssza mindig ugyanazt". Az első forduló az előtte/utána játéké, amelyben történelmi eseményeket (vagy éppen egy jól ismert könyv fejezeteit) kell időrendbe tenniük a játékosoknak, pontosabban "csak" megmondani, hogy az egyik esemény a másik előtt vagy az után történt. Ezt válthatja a továbbiakban az igaz-hamis játék, ami talán nem igényel különösebb magyarázatot.

A játék során aztán más próbatételek is várnak a résztvevőkre, többek között a "forró krumpli", mikor csak a három válaszlehetőséget látva kell átpasszolni valamelyik játékostársnak a kérdést - ami persze egyaránt lehet könnyebb és nehezebb is, mondjuk a Kossuth-Széchenyi-Deák hármas megadásánál éppúgy vonatkozhat arra, hogy kinek fogyott el a regimentje a dalban, mint hogy melyikük volt pénzügyminiszter a Batthyány-kormányban. A további fordulók valamelyikében következhet a "megvan az eleje" is, amikor a lehetséges válaszoknak csak a kezdőbetűi vannak megadva, ez alapján kell kiválasztani a helyes megoldást.