A filmes és tévés színészek sokszor mondanak olyat, amit aztán mi magunk is szívesen idézgetünk társaságban - némelyik szállóige lesz, sok pedig pár év után elhal. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót, de persze korántsem teljes a lista.

A válogatásnál csak kifejezetten tévéműsorokban elhangzott szövegeket vettünk figyelembe, a mozifilmes dumák más lapra tartoznak. Olyan szövegeket kerestünk, amelyek szállóigévé váltak azáltal, hogy a maga idejében sokan átvették azokat, kvázi bekerültek a köznyelvbe is. Ide vettük azokat a mondatokat is, amelyek markánsan kötődnek egy-egy tévés karakterhez, szinte a figura védjegyévé váltak.

A jópofa, vicces kiszólásokat most kihagytuk, hiszen egyrészt ezekből mindenkinek megvan a maga kedvence, másrészt ez esetben napokig idézgethetnénk akár a Jóbarátok komplett részeit vagy dr. House cinikus beszólásait, melyekből szintén hallhatunk jó párat epizódonként.

Ez alapján következzék pár mondat, melyeket külföldi sorozatokból vett át a magyar:

"Helló, na mi a helyzet?" - Joey csajozós dumája a Jóbarátok-ból.

"Az igazság odaát van" - Mulder ügynök alaptétele, minden X-akták rész elején elhangzik.

"Hosszú és eredményes életet!" - a vulkániak köszönése a Star Trek-ben. Ez a szállóige egyébként a Spockot alakító Leonard Nimoy ötletén alapul.

"Jó nap ez a halálra" - Klingon-mondás, szintén a Star Trek-ből.

"Gyerünk, pajti!" - Michael Knight mondja mindig, amikor bepattan KITT-be. Talán mondanunk sem kell, a Knight Rider című sorozatról van szó.

"Edd meg a gatyám!" - a Simpson család rosszcsont gyereke, Bart bosszantja így a jónépet.

"Basszus... kicsinálták Kennyt!" - a South Park-ban mondják Kenny halálakor.

"Csak még egy kérdés..." - ugye ismerős? Columbo visszanéz az ajtóból, szivart tartó kezével a homlokát dörzsölgeti.

"És most, következzék valami egészen más..." - a Monty Python visszatérő beköszönése, amely a BBC hírműsoraiban akkoriban alkalmazott szófordulatra utal.

"Nem döglött, csak pihen" - szintén Monty Python, a Papagáj-jelenet, melyet a csoport tagjai annyira megutáltak (amiért sokan csak ezt az egy szkeccsüket ismerték), hogy a legjobb jeleneteikből összeválogatott műsornak azt a címet adták: A Papagáj-jelenet nincs benne.