Vágónál lehet blöffölni

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub új kvízében, melynek házigazdája Vágó István és Sebestyén Balázs, nem feltétlenül a legműveltebb koponya nyeri az esti versengést: ha valaki hihetetlenül magabiztos, a többieknek pedig megremeg a lába, akkor pár blöffel, magabiztosságot sugárzó, rezzenéstelen arccal is százezreket kasszírozhat a győztes. Kipróbáltuk élesben a Pókerarc-ot: gyorsabb, mint a Milliomos, és nem kellett felhasználnunk az ingujjban rejtegetett ászokat sem.
Vágólapra másolva!

Természetesen ez sem hazai ötlet, de ezen meg sem hökken már a tévéfogyasztó: a csatornák jó ideje inkább a külföldi, máshol bevált formátumokra építenek szívesen azzal, hogy megveszik drágán a licencet, vagy apró módosítássál "átemelik" hazai közegbe, olcsóbban, más név alatt. Persze a licenc sem garancia semmire, mások a viszonyok, más a tévés piac és a nézők sem egyformák, így be is bukta csúnyán a TV2 az Egy a 100 ellen-t és most haldoklik (nézettségben) az Okosabb vagy, mint egy 5.-es? című show is.

Az RTL Klub addig húzta a Legyen Ön is milliomos-t, amíg csak lehetett, amíg még szuszogott, és pislákolt benne valami életszerű. Kétségkívül jót tett a kvíz pihentetése is, mikor fél évekre el-eltűnt a képernyőről, de abban aligha lehet vita, hogy Vágó tökéletes választás volt anno a szerepre. Futhatott volna évekig ez a show a Szerencsekerék és a Százból egy gazdájával, Vizy Andrással, netán Kokóval, aki a Kell egy csapat-ot vezette (igen mérsékelt sikerrel) az RTL-en? Hány nap türelmet kapott volna a nézőktől ez a műsor, ha Rózsa Györggyel startol?

Az új show (melyben a cím ellenére nincs kártya) naponta jelentkezik majd, és nem csak hétköznaponként, szombaton és vasárnap is képernyőn lesz, egészen karácsonyig, azaz intenzív tempóban, gyors dózisokban kapja majd a nép, csak győzze értelmezni a kérdéseket. Mert - sok közül - a legnagyobb különbség a Milliomos és a Pókerarc között az, hogy előbbiben volt idő elmélázni, elbambulni a semmibe, tréfálkozni a hol segítőkész, hol türelmetlen, de a jó tévésként a kis drámákra mindig ügyelő Vágóval, és félhangosan elmélkedni a témához kapcsolódó, erősen bizonytalan, homályos emlékekről, addig itt nincs mese, nyomni kell, vagy ballaghat haza bánatosan az ember. Tudjuk, kipróbáltuk, és nyertünk.

Hat játékos küzd egymás ellen, logikusan egy nyerhet. Öt kör van, az elsőben nyolc kérdést kapnak (egy-egy válaszra alig négy másodpercnyi idő jut, viszont három opció közül lehet választani, már ha remegő ujjak engedelmeskednek az agynak), utána öt-öt kérdés jön körönként, azaz 28 kérdés hangzik el egy játékban. Fordulónként nő az összeg, amit egy korrekt válasz ér, eleinte 30 ezer forint, aztán 45, és így tovább. A fordulók végén a játékosok kiállnak a "pánikgomb" elé, és megpróbálnak túlélni. Aki tudja, hogy ragyogóan teljesít, hibátlan, vagy nagyon jó az addigi produkciója, az nagyjából nyugodt lehet, de aki itt-ott félrenyom, hezitál vagy túl korán bök az idegesség miatt, az döntés elé kerül. Ha megnyomja a gombot, azzal vállalja, hogy ő esik ki az adott körben, de legalább viszi az addig megnyert pénzét (ami a vége felé akár egymillió is lehet). Ha senki nem csap reszkető ujjakkal a gombra, akkor minden kör végén az addig legkevesebb pénzt összeszedő játékos veheti a kabátját - de ekkor már üres zsebbel távozik, és örülhet, ha marad egy felesre a sarki üzemegységben.

Tehát innen a "pókerarc" név: ha valaki olyan elszánt fejet vág, mint pár szánalmasan hadonászó karatéssal farkasszemet néző Jean-Claude Van Damme, és olyan magabiztosságot sugall, mint egy tucatnyi, éhségtől őrjöngő barnamedvével szembenálló Chuck Norris, akkor sokáig játékban marad. Lehet, hogy fogalmunk nincs arról, hogy mi a hivatalos nyelv Togóban, teljes homály van agyunkban, ha arról faggatnak, hogy kell írni Rousseau nevét, de ha elbizonytalanítjuk a társakat (akik persze még hibáznak is néha), akkor több kört is mehetünk, ami százezreket jelent a családi kasszának: lehet rajta venni sok földrajzi és történelmi lexikont.

Nincs még vége, most jön a lényeg.