A szerencse fia: Dominic Purcell

Vágólapra másolva!
Amikor Dominic Purcell markáns arca megjelenik előttünk, talán önkéntelenül is a rácsok mögé képzeljük: ő ugyanis A szökés egyik főszereplője, az idősebb testvért, Lincoln Burrowst játssza. Korábban a John Doe - A múltnélküli ember címszerepében láthattuk, de epizódszínészként számos más filmet, sorozatot is maga mögött tudhat. Talán eljön az idő, amikor az ő nem mindennapi életéből is filmet forgatnak.
Vágólapra másolva!

Dominic Purcellnek ugyanis már csak a származása is különös: norvég apától és ír anyától született Angliában - norvég származására utal egyébként középső neve, a Haakon és másik vezetékneve, a Myrtvedt is. (A színész teljes neve tehát Dominic Haakon Myrtvedt Purcell.) Az 1970-es születésű Purcell négyéves volt, amikor a család átköltözött az ausztráliai Sydneybe, ahol aztán szülei elváltak.

Miután otthagyta a középiskolát, Purcell egy ideig tájépítészként dolgozott, majd megpróbálkozott inkább a színészkedéssel - annak ellenére döntött így, hogy korábban sohasem gondolkodott színészkarrieren, a művészeket pedig úgy általában "olyan furának" tartotta. Jelentkezését azonban így is egyből elfogadták az Ausztrália egyik legjobb színiiskolájának számító Western Australian Academy of Performing Artsra.

Purcell itt olyan, ma már szintén ismert színészekkel tanult együtt, mint például Hugh Jackman (X-Men filmek, Kardhal, A tökéletes trükk) vagy Frances O'Connor (Mansfield Park, A.I. - Mesterséges értelem). 1996-ban végzett, és a következő évben már meg is kapta egy helyi tévésorozat, a Raw FM főszerepét: ebben egy DJ-t alakított, aki - miután kirúgják egy kereskedelmi rádiótól - saját, független állomást alapít.

Ezután több ausztrál sorozatban és tévéfilmben feltűnt, játszott például a Moby Dick egy tévés feldolgozásában vagy a Szívtipró gimi néhány epizódjában. Nevét már ekkor ismerhették az Egyesült Államokban, mivel már a Raw FM-et is leadta az ABC. Purcell azonban csak 2000-ben került Amerikába - szerencséje (mely a színiiskolába való felvételkor és az első szerep megszerzésekor is vele volt) ekkor sem hagyta el: egy zöldkártya-lottó megnyerésével telepedhetett le a tengerentúlon.