Leverik Simpsont és a South Parkot

Vágólapra másolva!
Tévhitben élünk, le kell számolnunk vele: ha az ember meghallja azt a kifejezést, hogy animációs film vagy animációs sorozat, akkor szinte azonnal mindenki a rajzfilmekre asszociál, pedig az animáció korunkban már közel sem csak a rajzolt világhoz kötődik - legalábbis a mozifilmekben nem. Sajnos/szerencsére a tévés ipart még nem érte utol a forradalom, így, aki számítógépes technikával előállított, de mégis rajzoltnak ható figurákkal és tájakkal akar betelni, annak a televíziót kell választania.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek közepén-végén a legtöbben, ha meghallották a rajzfilmsorozat kifejezést, akkor a gyerek-rajzfilmekre gondoltak, esetleg az amerikai műveltséggel bírók a Simpson család-ra. Ezután jött a South Park, melyet az animációja egyszerűségének ellenére is sokan nem csak gyerekként élvezhető rajzfilmek királyának tekintenek, holott a csillaga már rég leáldozott, és azóta új trónkövetelők tűntek fel a piacon.

Hogy tisztábban lássunk a tévés animációs filmes territóriumban, érdemes a sorozatokat műfajokra lebontani. Az első csoportba tartoznak a gyerekmesék, a Cartoon Network, Nickelodeon hol klasszikus, hol modern stílusban sugárzott meséi, melyek általában gyerekeknek készülnek (Tom és Jerry-től kezdve a Fecsegő tipegők-ig), egyre gyakoribb a felnőtteket is célba vevő próbálkozás, mint a Spongyabob Kockanadrág. Ezekre a mesékre napi, heti, de általában a jó ismételhetőség miatt rendszertelenebb sugárzás jellemző - és, ami a legfontosabb, hogy ezek tényleg mesék, és ennek megfelelően délelőtt kerülnek képernyőre, amikor is a gyerek gyakrabban néz tévét.

A második nagy csoportba azok a rajzfilm-sorozatok tartoznak, melyek a tévésorozatokkal egyenértékűek. Az Egyesült Államokban, bár a többi csatorna is próbálkozott elvétve és kisebb sikerrel a műfaj meghonosításán, leginkább a Foxot jellemzik az animációk. Vasárnap esténként, ha az ember leül a tévé elé és nem amerikai focit vagy nyomozós sorozatokat, esetleg a Született feleségek-et nézi, akkor minden bizonnyal a Simpson család az egyik kedvence, mely a célközönség miatt is nem délelőttönként, hanem igazi esti főműsoridőben kerül a képernyőre.

Az 1989-ben indult, idén 19. évadába lépő Simpson család kimeríti a klasszikus fogalmát - ilyen régóta egy jelenlegi sorozat sem fut Amerikában (az élőszereplős Esküdt ellenségek ugyan a springfieldiek nyomában van, de az utóbbi években állandósult az egyévados különbség a két sorozat között) - nem is csoda, hogy a készítők mozifilmbe öntötték a sárga szereplőket. Az viszont már meglepetés, hogy a hatalmas mozisiker nem hozott új nézőket a sorozatnak, így hetente átlagosan 7,5 millióan csüngenek esti nyolckor a képernyőkön.

A Rettenthetetlen a Family Guy-ban

A hazai médiában sokkal kevesebb szó esik róla, de bizony a Foxnak nem a Simpson család az egyetlen animációs sorozata. Az 1999-ben indult Family Guy már nem csak a rajongók körében népszerűbb, hanem nézettségben is ráver a Simpsons-ra - bár stílusban Seth MacFarlane animációs sorozata is a Simpsons abszurdba hajló humorát kölcsönzi. Az enyhén szólva is hóbortos családról szóló sorozat fő humorát a legkisebb, enyhén mutáns, érdekes hajlamokkal bíró kisgyerek, valamint a zseni és tudálékos kutya szolgáltatja.