Áruház sorozatfüggőknek

Vágólapra másolva!
A sorozatgyártás ma már, úgy tűnik, nem csak a konkrét epizódok elkészítését jelenti, hiszen az alkotók vagy a forgalmazók igen nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a műsorhoz kapcsolódó ilyen-olyan tárgyakat készítsenek. Ez korántsem merül ki abban, hogy a produkció logójával díszített pólókat és sapkákat dobnak piacra: vehetünk akár Maffiózók feliratú karácsonyfadíszt vagy a Született feleségek által ajánlott edényfogó kesztyűt is. Nézz sok képet a galériában!  
Vágólapra másolva!

A merchandising, vagyis az arculatátvitel viszonylag régóta létező gazdasági jelenség: jól ismert, valódi és kitalált személyek áruforgalomban való felhasználását jelenti, ami tulajdonképpen a neves figura "segítségével" ösztönzi a vevőket a vásárlásra. Ennek megfelelően Magyarországon már a XIX. század végén létezett például Petőfi-vászon vagy Kossuth-fénymáz: a forgalmazók a legtöbb magyar által nagyra becsült személyek nevével kívánták eladhatóbbá tenni az árujukat.

Akad emellett a merchandisingnak egy olyan formája is, amikor egy cég a saját nevével jelzett használati tárgyakat (tollat, öngyújtót stb.) dob piacra, hogy ezzel hívja fel a figyelmet fő termékére vagy szolgáltatására. A film- és sorozatgyártásban ez a folyamat gyakorlatilag megfordult, hisz nem az apró cikkek irányítják a figyelmet a fő termékre (vagyis magára a filmre, sorozatra), hanem általában a rajongók kezdik el keresni a kedvenc műsorukhoz kapcsolódó - és ma már egyre speciálisabbá váló - termékeket.

Természetesen érdemes olyan kiegészítőket gyártani, amelyek valamilyen módon utalnak az adott sorozat fő jellegzetességére, profiljára. A Született feleségek amolyan "háziasszonyos" sorozat, így a kapcsolódó termékek közt elég sok konyhai eszközt (a bevezetőben említett edényfogó kesztyűn kívül például tojásfőzőt), szépségápolási terméket és ékszert találhatunk. A szintén az ABC-nél futó, rejtélyes Lost-hoz sok "megoldanivalót", többek között Dharma-emblémás Rubik-kockát és több kirakós játékot árul a csatorna.

Hasonlóképp a technikai berendezésekkel gyakran dolgozó Helyszínelők is több nem túl bonyolult, de ötletes szerkezetet is piacra dobott, úgymint világítós toll, spéci karóra vagy tollal kombinált számológép. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a kórházi sorozatok milyen jellegű árukkal kedveskednek nézőiknek: a Vészhelyzet és a Grace klinika honlapján is találunk kórházi egyenruhát, mely jól jöhet egy jelmezbálon. Előbbi sorozat rajongói többek között injekciós tű formájú tollat, utóbbié mini elsősegély-készletet is vásárolhatnak.

Emellett természetesen még mindig szép számmal találunk a kiegészítő termékek alapját adó pólókat, sapkákat. A Lost alkotóitól a speciális Rubik-kocka mellett Dharma-emblémás pólót is vásárolhatunk, vagy olyat, amin a titokzatos 4 8 15 16 23 42 számsor van feltüntetve. A Született feleségek-et követve azt hirdethetjük ruhánkon, hogy Edie-k vagyunk ("I'm an Edie"), 24-rajongóként pedig "A fegyverek nem ölik meg a terroristákat. Jack igen"-feliratú pólóban parádézhatunk.