Utcára vonultak a haragos tévés írók

Vágólapra másolva!
Hétfőn valóban elkezdődött a Writers Guild of America, a WGA sztrájkja: a forgatókönyvírók a munkamegtagadás mellett az utcákon is felvonultak.
Vágólapra másolva!

A Writers Guild of America, azaz Amerikai Írók Céhe 12 ezer tagot számlál: ők írják az USA-ban a szappanoperákat, heti sorozatokat, talkshow-k vicces szövegeit, többek közt. Mivel a három és fél hónapon át tartó egyezkedés nem hozott megnyugtató válaszokat, a korábbi szerződés a stúdiókkal és a tévékkel pedig lejárt, a WGA úgy döntött, hogy sztrájkba lép, és senki nem ír egy sort sem, míg több pénzhez nem jutnak a sztori- és dialógusírók - mert természetesen itt is az anyagiakról van szó. A témáról írtunk már: a WGA követeléseiről és szervezetéről itt olvashat, az esetleges következményeket pedig itt elemeztük.

A munkabeszüntetés nem abból áll, hogy a forgatókönyvírók az eddig kapott összegekből vásárolt kanapéjukon eldőlnek, és fellapoznak egy friss, ropogós, pókemberes képregényt: az írók Los Angelesben valóban kivonultak az utcákra, táblákkal, hogy jelezzék elkeseredésüket. Sokan a Warner Bros. egyik stúdiója előtt protestáltak, mások a Walt Disney, a Viacom vagy a Time Warner stúdiói előtt elégedetlenkedtek.

A legutóbbi hasonló sztrájk 1988-ban volt, 22 hétig tartott, és 500 milliós veszteséget hozott a stúdióknak, tévéknek. Egy Los Angeles-i közgazdász, Jack Kyser becslése szerint most egy ilyen hosszúságú leállás legalább egymilliárd dollárnyi mínuszt jelentene.

A magyar néző viszonylag nyugodt lehet, mert jó darabig kap még friss epizódokat kedvenc sorozataiból, hiszen a legtöbb magyar tévé legalább féléves, de inkább egy-két éves csúszással vetíti ezeket. Ami viszont az USA-ban történik tévés fronton, az előbb-utóbb érezteti hatását itthon is. Elég, ha a ma esti kínálatra pillantunk: Született feleségek a TV2-n, Vészhelyzet, Grace klinika az RTL-en. Holnap este, főműsoridőben Doktor House, Jericho, A szökés, Gyilkos elmék - mind amerikai termék, amiből új nem készül, ha nem állapodnak meg a felek.


Itt még viccelődnek a sztrájkkal