Hugh Laurie, Doktor House előtt

Vágólapra másolva!
Hugh Laurie neve hazáján, Nagy-Britannián kívül csak a Dr. House-zal vált ismertté, pedig a színész már a sorozat indulásakor számos tévés és filmszerepet tudhatott maga mögött - és akkor írói, zeneszerzői munkásságáról vagy éppen ifjúkori sporteredményeiről még nem is beszéltünk.
Vágólapra másolva!

Dr. House érdes modorát, fanyar beszólásait sokan megkedvelték, még ha nyilvánvaló is, hogy egyik rajongó sem szeretne magának ilyen orvost a valóságban. A szerepet mintha egyenesen Hugh Laurie-ra szabták volna, de a színész egészen más típusú karaktereket (például a Fekete Vipera kissé idióta, ám annál magabiztosabb György hercegét vagy a Stuart Little, kisegér-ben a Little család fejét) is hitelesen megjelenít.

Az 1959-es születésű Laurie ráadásul nem csak színészként állja meg a helyét: énekel és több hangszeren játszik (zongorázni a Dr. House-ban is hallhattuk már), A balek című könyve pedig nemrég került a hazai könyvesboltokba. Az eredetileg The Gun Seller címet viselő mű egyébként 1996-ban jelent meg, és már készül hozzá a filmváltozat, melynek forgatókönyvét is Laurie írja. Emellett második regényén, a The Paper Soldier-en is dolgozik, amely - akárcsak az előző könyv - a P. G. Wodehouse-, illetve Rejtő Jenő-féle vonalat viszi tovább.

A művészeti teljesítmények mellett Laurie-nak a sportra is maradt ideje: hamar édesapja nyomdokaiba lépett (aki olimpiai bajnok evezős volt), és egy kormányos kettes egyik tagjaként meg is nyerte az angol ifibajnokságot. Bár a versenyzést akut megbetegedés miatt abba kellett hagynia, még ma is tagja a világ egyik legrégibb evezős társaságának, az 1818-as alapítású Leander Clubnak, hajdani egyetemi klubjában pedig napjainkban is versenyeznek a "Laurie" nevű hajóval.

A színész egyébként a cambridge-i egyetemen végzett antropológia és archeológia szakon, de előtte is olyan neves iskolavárosokban folytatott tanulmányokat, mint Oxford vagy Eton. Miután sportkarrierje félbeszakadt, az egyetemen kezdett el színészettel is foglalkozni. Csatlakozott a Cambridge Footlightshoz, ahol sok brit komikus kezdte a pályáját: innen indult a Monty Python egyik fele, de a Laurie idején (sőt egy ideig elnöksége alatt) működő társulatba tartozott például Emma Thompson vagy az Oscar Wilde szerelmei-ben a neves írót alakító Stephen Fry is.

Thompsonnal Laurie-nak viszonya is volt (egyébként máig jó barátok), Stephen Fryjal pedig szoros baráti és munkakapcsolata alakult ki. Nagyobbrészt ők ketten írták meg a színikör vizsgaelőadását is, amely az edinburghi Fringe fesztiválon elnyerte az akkor (1981-ben) első ízben kiosztott, ám utána magas presztízst szerzett Perrier Comedy-díjat. Bár az ominózus elismerést épp tavaly helyettesítették egy másik kitüntetéssel, Laurie-éknak ez még jó belépő volt a tévébe: a vizsgaelődást kamerák előtt is eljátszhatták.

Laurie a Fekete Viperá-ban bohóckodik:


Az írói szekció (Laurie és Fry Thompsonnal kiegészült párosa) ezután az Alfresco című, két évadot megért sorozatot készítette el a Granada Televisionnek - ebben (akárcsak a későbbi darabokban) ők maguk is játszottak. A trió két férfi tagja később A Bit of Fry and Laurie címmel készített komédiasorozatot, majd Jeeves and Wooster címmel a már említett írói példakép, P. G. Wodehouse történeteit jelenítették meg a képernyőn.