Élet a Szívek szállodája után

Vágólapra másolva!
Neves sorozatkészítők újabb projektjeire mindig kíváncsian tekintenek Hollywoodban, mivel aki már letett valami meglepőt, valami igazán sikereset az asztalra, attól joggal várható, hogy következő gyermeke is kitűnik majd a többi közül. A Narancsvidék-et jegyző szakember mindkét tervére lecsaptak a tévék, de a Grace klinika anyja, Shonda Rhimes is egyre inkább tényező az amerikai tévés piacon, ahogy a Szívek szállodája ötletgazdája sem unatkozik.
Vágólapra másolva!

Sorozatot írni, készíteni látszólag pofonegyszerű dolog. Olyan sorozatot készíteni, amelyből tévésorozat is lesz, azonban több fokkal nehezebb, hiszen évente több száz forgatókönyv születik, melyekből készítőik valamikor majd sorozatot szeretnének látni. Azonban ezeknek maximum egyharmada részesül abban a kegyben, hogy elkészülhessen belőlük a pilótafilm, vagyis a pilot, azaz a tervezett sorozat első epizódja, melyben már színészeket is rendelnek az addig csak papíron létező karakterekhez.

Viszont még a pilot elkészítése sem jelent automatikus sorozatlétet, hiszen a pilotoknak ugyancsak mindössze egyharmada kerül képernyőre (a többit csak kiválasztott producerek, újságírók és fókuszcsoportok látják), hogy tovább epizódok készülhessenek. Már ezek a számok is jelzik, hogy annak igencsak oda kell tennie magát, minőséget kell produkálnia, aki azt akarja, hogy sorozatkészítőként legyen híres.

Ha az ember belegondol, hogy hány olyan írónak ismeri a nevét, aki 4-5 szériához is adta a nevét mint készítő, akkor a számolgatáshoz elő sem kell vennie a másik kezét, hiszen egy jó sorozatkészítőnek éppen az a legfőbb ismérve, hogy az általa készített sorozat sokáig marad a képernyőn. És bizony egy sokáig képernyőn maradó sorozat teljes embert igényel, vagyis egy író nem tud egyszerre több sorozat fölött bábáskodni, maximum annyit tehet meg, hogy miközben megy a tévében aktuális sorozata, újabb sorozatterveket ötöl ki, hogy azok megvalósulása esetén másra bízza az új projektet vagy éppenséggel a régiből kiszállva az új "gyermek" babusgatása mellett dönt.

Ezért aztán a legendák (David E. Kelley - Boston Legal), valamint a már nevesnek számító, a közelmúltban üstökösként feltört sorozatkészítők (Tim Kring a Hősök-ben vagy David Shore a Doktor House-ban) éppen most élvezik ki hozzáértésük gyümölcsét, de szerencsére akadnak legendák és jól csengő nevek, akik éppen mostanában kezdték újabb sorozatokon törni a fejüket.

Kettőből kettő

2007 februárjában búcsúzott a képernyőkről a tinitrendet is teremtő Narancsvidék, melyet Josh Schwartz jegyzett és, mivel már idény elején tudatták vele, hogy a Newportban játszódó sorozatot idény végére be kell fejeznie, így új projektekkel próbálkozott szabadidejében - és tette ezt meglehetős hatékonysággal, hiszen az a ritka eset fordult elő, hogy mindkét sorozattervére lecsaptak a csatornák.

A New York-i felsőosztálybeli elkényeztetett tinédzserekről és elkényeztető szüleikről szóló tinidrámát, a könyv alapján készült Gossip Girl-t a CW csatorna vette meg és harangozta be lelkesen, míg az NBC csatorna Schwartz kevésbé kiszámítható és sokkal könnyedebb hangvételű akcióval teli kémkomédiáját, a Chuck-ot vásárolta meg.

Utóbbi sorozat egy számítógépes szakiról (ő Chuck) szól, akinek egy véletlen és egy neki küldött email folytán letöltődik az agyába az Egyesült Állomok kormányszerveinek államtitok gyűjteménye. Természetesen az eseményt tett követi a kormány részéről és kirendelnek mellé két cégből két ügynököt, hogy védelmezzék az információkat tároló eszközt (Chuckot) és, ha úgy hozza a sors, akkor a mit sem sejtő fiatalembert a haza védelmének érdekébe különböző akciókba vessék be.

A helyszínelőket is leverték

Bár Josh Schwartz napjaink egyik legdivatosabb sorozatkészítőjének számít, az egyik legnagyobb név mégis csak Shonda Rhimes, aki, amikor 2004-ben az ABC megrendelte tőle a Grace klinika rövidített első évadát, minden bizonnyal maga sem gondolta volna, hogy Amerika első számú, legnézettebb sorozatának lesz a gazdája.

Forrás: [origo]
A helyszínelők elszomorodtak egy csöppet

Az eleinte a Született feleségek farvizén hajózó sorozat kisvártatva túlnőtte felvezetését és az ABC egy merész húzással elpakolta a kertvárosi asszonykák mögül, hogy az akkori legnézettebb sorozat, a Helyszínelők ellen küldje a Seattle-ben játszódó kórházas sorozatot. A lépést pedig hatalmas siker koronázta, nagyjából a tavalyi csütörtöki premiertől fogva nem a Grissom helyszínelői számítanak legnézettebbnek Amerikában, hanem Meredith és a többi medikus.

A sikeren felbuzdulva az ABC csatorna addig kívánta ütni a vasat, amíg meleg, így megrendelték a Grace klinika spinoffját, testvérsorozatát, a Private Practice-t, melynek első részét Shonda Rhimes írta ugyan, de a sorozat fölött kolléganője Marti Noxon fog bábáskodni a továbbiakban. A Private Practice naposabb tájra, Los Angelesbe helyezte át az orvoslás székhelyét, mégpedig egy megtermékenyítéssel (is) foglalkozó magánklinikába és a Grace klinika egyik legnépszerűbb szereplője, az Addisont alakító Kate Walsh köré összeszedett neves színészi gárdával próbálja meghódítani azt a csúcsot, melyen jelenleg az eredeti sorozat tanyázik.