Vágólapra másolva!
Az emberiség fantáziáját régóta izgatják az úgynevezett kriptidek, vagyis azok az állatfajok, amelyeket jól ismerünk, létüket viszont máig nem sikerült bizonyítanunk. A kutatómunkába a tévések is szívesen bekapcsolódnak, így kisebb-nagyobb sikerrel erednek hol a jeti, hol a Loch Ness-i szörny nyomába - cikkünkben ezekből a bizonyítási kísérletekből szedtünk össze néhányat, de közben természetesen bemutatjuk a főszereplőket, vagyis a sok vitát kiváltó állatokat is.
Vágólapra másolva!

Legutóbb a History Channel stábja vetette be magát a kanadai vadonba, hogy bizonyítékot nyerjenek az állítólag ott élő, egyszerűen csak Nagylábnak (vagy az indiánok által Sasquatchnak) nevezett óriásmajom létezésére.

Az állat a jeti észak-amerikai megfelelője: ugyanúgy emberi vonásokkal felruházott majom, melyről még korunk technikai fejlettsége ellenére sem készült egyetlen hitelt érdemlő fénykép vagy filmfelvétel. Fikciós alkotások persze szívesen teszik meg a Nagylábat főszereplőjüknek, elég csak például az Óriásláb és Hendersonék című családi vígjátékra gondolnunk.

Az expedíciót nemrég lezáró történelmi csatorna két tudóssal és egy forgatóstábbal indult a feltételezett állat nyomába. Utolsó estéjükön érdekes találkozásban volt részük: valami egy célzott dobással egy követ dobott lakókocsijuknak. A stáb erre visszadobta a követ, majd az erdőben rejtőző lénytől kaptak vissza egy másikat.

Miután a dobálózás véget ért, a tudósok a másik fél nyomába eredtek, és arrafelé bukkantak rá némi vérre és egy szőrcsomóra. A DNS-analízis alapján arra jutottak, hogy a "leleteket" nem az ismert észak-amerikai állatok egyike, hanem egy eddig ismeretlen főemlős hagyhatta ott.

Ez már önmagában tudományos szenzáció lenne, ha nem kellene számolnunk az átverés veszélyével - márpedig ilyesmiről hallottunk már bőven. A Nagyláb felkutatására már több forgatócsoport is szerveződött, a hetvenes években sorra születtek az olyan filmek, melyeknek A Nagyláb legendája, A Nagyláb titka vagy valami hasonló volt a címük - talán mondanunk sem kell, egyik expedíció sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A legérdekesebb alkotás így talán a Sasquatch Odyssey: The Hunt for Bigfoot című, 1999-es dokumentumfilm volt, mely nem az állatot, hanem annak megszállottjait helyezte a középpontba, vagyis azokat a vadászokat, akik egész életüket arra áldozták, hogy megtalálják a Nagylábat.

Hasonló vadember állítólag Mongólia és Oroszország területén is él: ennek próbált nyomára bukkanni a misztikus lények felkutatására szakosodott Adam Davis a National Geographic Channel egyik sorozatában. Pontosabban a sorozat egyik részéről van szó, hiszen Az igazság nyomában más, nem kriptidekhez kapcsolódó legendáknak is utánajárt.

Nagyláb nyomában:

http://www.youtube.com/v/Icfpsp_MC3o&rel=1


Davis az Óriásláb Oroszországban című epizódban keresi a helyi jetit: a "dokumentumfilmnek" korrekt dramaturgiája van, hisz az elején úgy tűnik, a helybeliek nem is hallottak a titokzatos lényekről, majd mégiscsak feltűnik egy mongol férfi, aki állítólag látta a vadembert, egy különc orosz pedig azzal áll elő, hogy szőrminták és koponyák vannak a birtokában, amelyek csak a DNS-vizsgálatra várnak.