A Helyszínelők apja: Anthony E. Zuiker

Vágólapra másolva!
Anthony E. Zuiker nem hogy jelentőset, de jóformán semmit sem alkotott a Helyszínelők előtt: izgalmas sorozatával azonban egyből a szakma érdeklődésének középpontjába került. A szériát a nézők is megkedvelték: jelenleg már a nyolcadik évadja fut, sőt két testvérsorozatot és egy videójátékot is készítettek belőle.
Vágólapra másolva!

A magyarul Helyszínelők címmel vetített CSI: Crime Scene Investigation ötletgazdája, Anthony E. Zuiker 1968-ban született, a Nevadai Egyetemen szerzett diplomát. Történeteit 19 éves korától kezdve írogatja: korábban is szétküldte azokat ügynökségeknek és stúdióknak, de a Helyszínelők-höz hasonló, bizarr és/vagy véres sztorik a kutyát sem érdekelték. Zuiker a diploma megszerzése után így egy menő Las Vegas-i hotelnél talált munkát, ahol többek között londinerként és idegenvezetőként dolgozott.

A szállodához egy kaszinó is tartozott, Zuiker így könnyen bepillantást nyerhetett a szerencsejátékok világába - persze ezt már korábban megtehette, hisz a nevadai egyetem általa látogatott részlege is Las Vegasban, a szerencsejátékosok fellegvárában található. Nem véletlen, hogy írói-produceri munkásságának első terméke az 1999-es, The Runner című film lett, ami egy megrögzött szerencsejátékosról szól, aki játékszenvedélyével egész családját veszélybe sodorja.

Az igazi nagy dobás, vagyis a Helyszínelők azonban egy évvel később következett: Zuiker írására a nagymenő producer, Jerry Bruckheimer figyelt fel, aki korábban olyan szuperfilmek gyártását irányította, mint a Con Air - Fegyencjárat, az Armageddon vagy A Karib-tenger kalózai - Bruckheimer egyébként már a nyolcvanas években figyelmet érdemelt, például a Top Gun vagy a Beverly Hills-i zsaru producereként.

A sztárproducer először az ABC-nek próbálta eladni Zuiker forgatókönyvét, de azok egyből visszautasították. Valószínűleg így tett volna a többi tévécsatorna is, hisz az írás igen újszerű, a korábbi sorozatokhoz képest túlságosan naturális volt, Zuiker neve pedig akkor még senkinek nem mondott semmit - korántsem lett volna tehát garantált a siker. A CBS végül csak azért vette meg a sorozatot, mert sokat adott az eredeti (vagyis a Las Vegasban játszódó) produkció főhőse, a Gil Grissomot alakító William Petersen szavára, aki pedig teljes mellszélességgel kiállt Zuiker mellett.