Vágólapra másolva!
Indul a Magyar Televízió elnöki posztjára kiírt pályázaton a tisztséget jelenleg betöltő Rudi Zoltán, ezt az elnök maga jelentette be. Az MTV a meglévő kettő mellett újabb tévéket is tervezget, talán még a gyerekeknek is jut egy külön csatorna - valamikor öt év múlva.
Vágólapra másolva!

Rudi Zoltán hétfőn vásárolta meg a pályázati csomagot, a lépést pedig kedd reggel már be is jelentette egy vezetői értekezleten. "Meggyőződésem, hogy az elmúlt négy év sikeres volt" - mondta, hozzátéve, az intézmény gazdasági stabilizálása után most "az építkezés" ideje következik.

Az elnök szerint az új, óbudai gyártóbázis olcsóbban és kényelmesebben működtethető lesz, mint jelenlegi, bérelt ingatlanjaik. A jelenlegi, mintegy 1700-as létszámot az új székházba költözésig még mintegy félezerrel kell lefaragni, ennek a felét idén és jövőre teljesítik, konkrétumokat azonban arra hivatkozva nem árult el, hogy az elnöki pályázati csomag egyik feltétele, hogy a tisztségért versenybe szálló ne tegyen közzé részleteket elképzeléseiről.

"A reklám számunkra szükséges rossz" - jegyezte meg az MTV elnöke, hangsúlyozva, hogy ha a törvényhozás hirdetésmentessé teszi a köztévét, annak is nagyon szívesen eleget tennének. Rudi korábban már többször utalt arra, hogy nem bánná, ha az MTV-nek nem kellene reklámpénzekért harcolnia, amennyiben kiszámítható és értékálló támogatásban részesülne a vállalat.

Az elnök "nemzetközi összehasonlításban jó helynek" nevezte, hogy nézettségben csak a két országos kereskedelmi csatorna előzi meg őket. Az [origo] kérdésére, miszerint nem kevés-e az ötven alatti felnőtteknél elért 6-7 százalékos nézettség, Rudi Zoltán elmondta, hogy "szándékosan és tudatosan" nem a 18 és 49 éves kor közti nézők kedvét keresik, illetve nem csak nekik akarnak kedvezni, mivel az MTV-nek ki kell szolgálnia azt a rengeteg nyugdíjast is, akiket erősen hanyagolnak a kereskedelmi tévék. Elmondása szerint a "nagyok" évi ötmilliárdért vesznek filmeket, az MTV csak egymilliárdért vásárol, és mégis jó szintet képvisel.

Forrás: [origo]

Hány új tévé lesz?

A tervezett tematikus csatornák kapcsán kudarcról számolt be, mivel szerinte alaposan előkészített terveket toltak félre, így nem sikerült elindítani sem a kulturális, sem a kizárólag hírműsorokat adó, információs, sem a régi anyagok archívumából építkező tévét. Rudi jelezte, hogy ezekhez az MTV nem kért pluszforrást, mivel a meglévő képernyősökkel, szakemberekkel, szerkesztőkkel és felszereléssel is el lehetne indítani kisebb tematikus tévéket. Mint mondta, ember, stúdió, anyag lenne tehát, de csak két felület (m1, m2) jut, holott ennél több órát is meg tudnának tölteni naponta értékes tartalommal.

Az [origo] még rákérdezett az MTV által szinte teljesen hanyagolt csoportra is, azt tudakolván, hogy jut-e hosszabb, tartalmasabb műsorsáv a köztévét szinte hírből sem ismerő gyerekeknek. "Alternatívát kell kínálni. Egy gyerekcsatornával még adós az MTV, és a digitális átállás után ez létre is jöhet" - vázolta a közeljövőt Rudi Zoltán, hozzátéve, hogy fel kell építeni új, magyar animációs gyártóbázisokat és szorosabban kell együttműködni animációs fronton a többi, európai közsszolgálati tévével, mivel a rajzfilm egy kifejezetten drága műfaj - főleg, ha jól csinálják.

MTI - [origo]