Hírességek őseik nyomában

Vágólapra másolva!
Ki ne szeretné tudni, hogyan éltek közvetlen ősei úgy két-háromszáz évvel ezelőtt? A hírességeknek erre is lehetőséget nyújt egy külföldön már sikerrel futó műsorformátum, a családfakutató show, amely azzal szórakoztatja a nézőket, hogy ismert emberek származását göngyölíti fel. Talán itthon is lesz hasonló.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában már 2004 óta fut a Who Do You Think You Are?, amely az ilyen jellegű produkciónak prototípusának számít. Jelenleg a negyedik évadjánál tart, de 2008-ra berendelték az ötödiket is: a sikert mi sem jelzi jobban, mint hogy az első szezonban még csak helyi hírességek vettek részt, a harmadik-negyedik viszont már olyan világsztárok családfáját rajzolta meg, mint Jeremy Irons vagy John Hurt.

Jövőre a nagypofájú showmant, Jerry Springert is láthatjuk a műsorban: ő európai családjának jár utána, amelyet a 18. század elejéig vezettek vissza a genealógusok. Springer az adás készítőinek jóvoltából felkeresi ősei szülőföldjét, Németországot, de ellátogat például Auschwitzba is, ahol a fél család (többek között mind a négy nagyszülő) odaveszett annak idején.

A Who Do You Think You Are? koncepciója viszonylag egyszerű, hisz a téma köré már önmagában azzal is remek show-t lehet kerekíteni, ha a vizsgált híresség megjelenik a stúdióban, és elmond egy-két jópofa anekdotát azokról az felmenőiről, akikre még emlékszik. Az őket megelőző generációkat ráadásul profi családfakutatók mutatják be neki, és végigviszik azokon a helyszíneken, ahol ősei éltek-haltak.

Érdekes látni, ahogy a családi legendákból kirajzolódik az igazság: az 1984 karakteres arcú főszereplője, John Hurt (akit újabban a V mint vérbosszú-ban vagy a Manderlay-ben láthattunk) például gyerekkorától kezdve abban a hitben élt, hogy dédanyja egy ír gróf törvénytelen gyermeke volt. Eleinte a családfakutatás során feltárt nyomok is utalhattak ilyesmire, hisz a színész családja jó ideig az ominózus grófi családdal élt egy városkában.

A családfakutatók segítségével hamar kiderült azonban, hogy Hurt grófi származása csak mese, vagy ha igaz is, akkor az illetékesek nagyon ügyesen tüntették el a nyomokat. A színésznek ráadásul dédapjáról is meg kellett tudnia, hogy országos hazudozó volt - így meglehet, hogy ő hintette el a mesét a családban. További titkokat nem sikerült kideríteni Hurt származásáról, mert családfája feljebb már megszakadt, annyit azonban még megtudtak, hogy a család nem tősgyökeres ír, pedig a színész mindig is ezt gondolta.