Vágólapra másolva!
A Variety megbízásából végzett online közvélemény-kutatás szerint a tévénézők többsége támogatja az írósztrájkot.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek, vagyis egy híján ezer Variety-előfizető többsége jogosnak és szükségesnek tartja a Writers Guild of America (vagyis az Amerikai Írók Céhe) által kirobbantott sztrájkot. A munkaszünettel az írók elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a speciális médiára (internetre, mobiltelefonra) írt tartalmakért külön juttatásban részesüljenek, valamint, hogy több jogdíjat kapjanak a DVD-eladások után.

A közvélemény-kutatás alanyainak 61%-a igazat adott nekik, és csak 29% ellenezte kifejezetten a sztrájkot - a maradék 10% úgy érezte, nincs a birtokában elég információ ahhoz, hogy egyértelműen állást foglalhasson. A kutatás egyébként november 16. és 21. között, vagyis a sztrájk harmadik hetében zajlott, így már mindkét fél álláspontját és viselkedését jól ismerhették a megkérdezettek.

Hasonló arányban oszlottak meg a válaszadók a szerint, hogy melyik fél törekvéseit és akcióit tartják őszintébbnek, nyíltabbnak: 69% az írók mellé állt, a stúdiók oldalán pedig csak 8% maradt: ugyancsak 8% mindkét felet egyenesnek tartja, 15% szerint pedig mindkét oldalon sumákolnak a vezetők.

A fenti adatokból úgy tűnik, a többség az írók pártját fogja, a megkérdezettek 44%-a azonban úgy vélekedik, hogy a tárgyalások inkább a stúdiók javára fognak eldőlni - csak 20% gondolja úgy, hogy a "csatából" az írók kerülnek ki győztesen, 36% pedig arra fogadna, hogy mindkét fél számára előnyös, igazságos megállapodás születik.

A szimpátiára vonatkozó adatokat bizonyára befolyásolja, hogy a megkérdezettek 15%-a tagja a Writers Guild of Americának, de ez a szám nem olyan nagy, mint az eltérés mértéke a két tábor között.