Vágólapra másolva!
1907 novemberében nyílt meg az első magyar nyelvű kabaré, a Bonbonier, így idén épp a 100. évfordulóját ünnepelhetjük a műfaj hazai változatának. Cikkünkben a Magyar Televízió idevonatkozó klasszikusáról, a Szeszélyes évszakok-ról nyújtunk egy kis áttekintést, felelevenítve pár emlékezetes pillanatot.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klubon havonta jelentkezik a Szeszélyes, amelyen sok színész és stábtag dolgozik az egykori Szeszélyes évszakok-ból: a produkció elviekben egyébként is a legendás kabaréműsor szellemi utódjának vallja magát, csak épp egy fiatalosabb, lendületesebb változatról van szó - legalábbis az alkotók szándéka szerint.

A gyakorlatban ugyanis nemigen érvényesül a műsor készítőinek hitvallása, hisz valószínűleg kevés olyan igényesebb tévénéző akad, aki egy lapon említené a két produkciót: az altesti poénokkal és kínos jelenetekkel operáló Szeszélyes-t és a maga idejében (egy ingerszegényebb világban) talán valóban vicces Szeszélyes évszakok-at.

A Szeszélyes évszakok-at 1980-ban indította útjára a Magyar Televízió, sikerességét pedig mi sem jelzi jobban, hogy egészen 2004-ig, vagyis mintegy huszonnégy évig műsoron volt. (A Szeszélyes másfél éves kihagyás után, 2006 végén jelentkezett a képernyőn.)

A magyarországi kereskedelmi televíziós korszak második legnézettebb adása is a kabaréhoz kötődik: egy 1998-as részre 3,7 millióan voltak kíváncsiak - ezt csak a Vészhelyzet egyik epizódja előzi meg pár száz emberrel. (Hozzá kell tennünk, hogy a jelenlegi nézettségi listákat rendre vezető Barátok közt-nek még egyszer sem volt 3 millió fölött a nézőszáma.)

A Szeszélyes évszakok az évek során számos emlékezetes figurát termelt ki, köztük Nyomasek Bobo koszorús költővel vagy az Ihos József által megformált Kató nénivel.

A műsor egyik klasszikus jelenete, Az óvszer:


Nyomasek Bobónak egyébként olyan kétsorosokat köszönhetünk, mint a "Késő őszi langyos pára / Rászállt szegény nagypapára" vagy a "Megmásztam az Everestet, / de vissza már nem eresztett".