Ami a Pókerarc mögött van

Vágólapra másolva!
Egész nyáron keresték a megfelelő embereket a Pókerarc-ba, nagy munka volt, mire találtak 216 alkalmas, képernyőképes, élcelődésre és tréfálkozásra is hajlandó játékost. Az eredeti licenc is két műsorvezetővel számolt, így nem az RTL Klub ötlete volt összeereszteni a túljátszott tinidrámák halovány világából, a délutáni sávból érkező Sebestyén Balázst a rutinos kvízmesterrel, Vágó Istvánnal. A vetélkedőről a producert kérdeztük, két héttel a vége előtt.
Vágólapra másolva!

Noha két rutinos műsorvezetőhöz nyúlt az RTL Klub a Pókerarc forgatásakor, mégiscsak komoly rizikófaktorral kellett számolnia, ugyanis a kvízt hat hétre, 42 adásra tervezték, napi vetítéssel. Azzal, hogy minden hétköznap mellett, még a szombat és a vasárnap (kora)estéjének is meghatározó pontjává tették a vetélkedőt, kockáztattak, ugyanis szörnyű nagy lebőgés és ráfizetés lett volna, ha az első napokban kiderül a nem olcsó műsorról, hogy ez nem kell a magyarnak.

Lebőgés nem lett, olyannyira nem, hogy múlt héten a legnézettebb adás 1,98 millió tévézőt érdekelt, miközben a 18-49-es célcsoportban is hozza a 40 százalékos közönségarányokat, azaz a nézőknek tetszik, függetlenül attól, hogy innen könnyebb nagyobb összeggel meglépni, mint Gundel Takács kvízéből. A nézettség láttán tehát nem kell izgulnia a csatornának: de honnan ez a formátum? Miért pont erre voksoltak az RTL-nél? És minek kell két műsorvezető?

Gonda Péter producer az [origo]-nak elmondta, hogy sok jó formátum van a piacon, de az RTL Klub kifejezetten egy újszerűt, frisset keresett, hogy a néző ne a Legyen ön is milliomos! folytatását keresse benne. Ezt pörgősnek, dinamikusnak találták, ilyenből pedig nem volt túlkínálat. "A tévéknél a napi műsorok a meghatározóak, ezekre lehet építeni. Ez valóban merész húzás volt, mert Szlovákiában ugyanez a formátum megbukott, Svédországban sem volt túl erős. Angol kvízről van szó igazából, de ott úgy megy, hogy 6+1 napig fut, és aztán szünet. Egymillió font jár a heti nyertesnek, ami nagyon komoly összeg. Mi annyiban vagyunk újítók és bátrak, hogy csak nálunk fut ez a formátum hosszan és intenzíven: hat hét, 42 adás, plusz egy szuperdöntő. Ilyen nem volt még sehol, és a mi sikerünk, amivel hozzuk a negyven százalékos közönségarányokat, a jogtulajdonosnak is öröm" - mondta a producer, utalva arra, hogy a hazai siker rávehet más, hasonló tévés piaccal rendelkező országokat, hogy megvegyék a licencet.

De minek kell két műsorvezető, amikor nem az ő csipkelődésük a meghatározó elem? Gonda nem bánta az RTL által kijelölt kettős szerepeltetését, mivel Vágóval és Sebestyénnel is más-más csoportokat lehet elérni. "Mások szeretik előbbit, mások kedvelik utóbbit, de a Vágó-hívek is elismerik, hogy Balázs fölnőtt a feladathoz. Szerintem jó páros lett az elfogadott, hiteles kvízmester Vágó Istvánból és társából, aki tehetséges tévés, és talkshow-ban már bizonyított" - vélte a producer. Szó nincs arról, hogy félre akarnák állítani Vágót, de Sebestyén szerepeltetése a kvízben arra utal, hogy akár a közeljövőben saját vetélkedőt kaphat (nyilván a délutáni szembesítőshow-t is meg lehet unni).

Ami még rendkívül fontos egy ilyen műsor sikeréhez, az a megfelelő, kellően exhibicionista szereplők megtalálása. Egy stresszhelyzetre ledermedő, némán izzadó ember csak pillanatokra mutat jól a képernyőn, ennél fontosabb, hogy gyorsan, frappánsan reagáljon, nagyszájú legyen, feleseljen és érveljen, okoskodjon és viccelődjön. Láttunk már halovány adást is, és olyat is, ami a kiválasztottak interakciója, a szereplők csipkelődései, szellemes beszólásai, azaz aktivitása miatt lehet emlékezetes.

Forrás: [origo]

Gonda szerint 90 százalékban sikerült a casting, ami különben nem volt kis munka, ugyanis 216 alkalmas embert kellett találni, jó pár tartalékkal, ha kiesne néhány a favoritok közül. A szereplőválogatás ugyanis nem csak a sorozatoknál, filmeknél alapvető fontosságú, a vetélkedőket is feldobhatja pár nagydumás, arcátlanul pimasz alak, nem is beszélve a dekoratív, extrovertált nőkről. "Nagy casting volt, egész nyáron ezt csináltuk. A jelentkezők jelentős része nem is tudta, mire jött, így azt hiszem, hogy egy folytatás esetén még extrémebb figurák bukkanhatnak fel. A legjobb típus a kommunikatív exhibicionista, aki el tudja hitetni a többiekkel, hogy ő más, mint aki valójában" - mondta a producer, akinek kedvence Béla, a rockernek látszó biztonsági őr volt, illetve Heni, aki végig blöffölt, szemrebbenés nélkül.

Forrás: [origo]

A szuperdöntő december 18-án lesz, oda érkeznek sorra a heti nyertesek, mind 7-7 millióval a zsebében -, amit el is veszíthetnek a fináléban. Az adás "majdnem élőben" megy majd, mivel aznap veszik fel, pont azért, hogy a mohó sajtó ne tudja megírni előre, hogy ki örülhet 50 milliónak.

Kalmár Csaba