A szupersztár és az udvari bolond

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi tévék rendszeresen mérik képernyőseik ismertségét, rokonszenvindexét, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen nézettséget hozhat egy-egy műsor: ugyanis egy rossz döntés sok százmilliós buktát is jelenthet. Néha kifejezetten egy megosztó személyiség a jó, akinek beszólásain hosszan dühönghet a tévéfogyasztó, de van olyan formátum is, melybe csak nagyon népszerű embert lehet beültetni. Megnéztük, mi a helyzet a magyar sztárvalóságban, hány Liptai-kártya ér egy Győzikét, és adu-e még Vágó István.
Vágólapra másolva!

Nem titok, hogy a televíziók mérik képernyőseik ismertségét, népszerűségét, hogy megtudják, ki az a médiaszereplő, aki sikerre tudna vinni egy haloványabb licencvetélkedőt, vagy ki az, aki miatt nem megy, mondjuk, egy reggeli, beszélgetős műsor. Néha saját kutatásokat rendelnek el a tévék, néha meg rápillantanak a Gfk Hungária kutatási eredményeire. A cég havonta 400 főt kérdez meg médiaszemélyiségek ismertségével, népszerűségével kapcsolatban, így kiderül, kitől mászunk falra, arckaparás közepette, állati hörgéseket hallatva, vagy kiért rajongunk annyira, hogy képével díszítsük nagyképernyős tévékészülékkel ellátott nappalinkat.

Havonta 80 sztárra kérdeznek rá, így akad olyan hónap, hogy egy-egy ismertebb arc kiesik, mert mások csúsznak be helyére. Több kategóriát lehet felállítani az adathalmaz láttán, de ezek a gruppok nem állandóak, egy-egy képernyős arc átcsúszhat egy másik blokkba, ha huzamosan elképesztően primitíven viselkedik, vagy ha óriási mértékben növeli rokonszenvindexét, mondjuk, egy édes szemű kiskutya életének megmentésével és nagyon szerény, őszintének ható, drámai nyilatkozatokkal. A kutatók így megkülönböztetnek szupersztárt (ami a hazai viszonyok közepette kissé mókás definíció), akinek ismertsége és kedveltsége nagyon magas, antisztárt, akit mindenki ismer, de gyűlölnek is sokan, illetve "potenciális sztárt", aki ugyan kedvelt, de csak szűk körben, azaz elméletileg befuthat országosan is.

A kereskedelmi tévék a műsorokat nem bízhatják akárkire, mert a műsorvezető gyors leváltása egyenlő lenne a kudarc, bukás beismerésével, és a legjobb formátumokat is le tud rombolni nullára egy oda nem illő arc. Példaképp megemlíthető Sváby András, akit hosszú évek alatt megszoktak és elfogadtak a nézők a Napló-ban, furcsállva pislogtak mókázásai során, mikor a Nem a te napod ment, míg végül az Egy a 100 ellen-nél többen vélték úgy, hogy a vetélkedő nem az ő műfaja. Nem szégyen ez, az RTL is nagyon mellényúlt már vetélkedővel és emberrel: a sportműsorokban hitelesebb Kokó is bukott már meg a Kell egy csapat-tal, igaz, ez nem a napokban futott.

Az ismert

Aligha meglepő, hogy az ismertségi lista élmezőnyében kizárólag olyanok állnak, akik a televízióban is gyakran láthatóak. A megkérdezettek 99%-a ismeri a minden este kvízt vezető Vágó Istvánt, az ATV-n meghúzódó Friderikusz Sándort vagy a korábban sokat tévéző, manapság csak a Story TV-ben felbukkanó, de rádióban műsort vezető Bochkor Gábort. Közvetlenül az élmezőnyben van még Hernádi, Fábry, Gálvölgyi, Farkasházy, Dobó Kata és Szulák Andrea, utánuk pedig hosszan sorjáznak az RTL Klub és a TV2 képernyősei és a bulvársztárok. Azon meg sem lepődünk, hogy százból 96-an ismerik Gáspárné Bea asszonyt, de Jancsó Miklósnak csak 84%-os az ismertsége. A Kultúrház műsorvezetői például 20 százalék alatt vannak.

A kedvenc

Az ismertség logikusan nem jelenti azt, hogy a fogyasztó szereti is a sokat látott médiaszereplőt. Vágó ragyogóan felépítette magát, illetve korábban az MTV, a TV2 és jó ideje az RTL Klub is segített az imázsjavításban, mert a Pókerarc műsorvezetője 34%-os kedveltségével vezet, jóllehet, hibahatáron belül lohol utána Gálvölgyi és Fábry. Hernádi Judit a válaszadók 30 százalékától kapta a legtöbb pontot, de Gesztesi, Jakupcsek, Gundel sem panaszkodhat. A lista legalján kullog Bea asszony és Győzike, azaz megnézik őket rengetegen, de nem szívesen ülnének le velük egy pofa sörre. A híradós D. Bányász Gergő is szép társaságba került, ott van a lista végén, Schoberttel és Zalatnayval.

A semleges

Semlegesként a válaszadók jobbára azokat nevezik meg, akiknek a neve, képe alapján beugrik ugyan valami, de csak homályos, felszínes ismereteik vannak róluk. Persze azok is elöl állnak egy ilyen listán, akik nem megosztó személyiségek, gyakran észrevétlenek, semlegesek, netán unalmasak. A legsemlegesebb Kulcsár Vajda Enikő lett (Feszti körkép, Kultúrház), de sokaknak semleges még Tornóczky Anita, Váczi Gergő vagy Árpa Attila is. Ha nagyon magas ez a mutató, akkor a műsorvezető nem feltétlenül jó választás egy kereskedelmi tévé számára, mivel nekik az a jó, ha a nézőnek vannak emóciói a képernyőn látott figura láttán. Sok műsort épp az visz előre, ha megosztó, exhibicionista személyiség osztja az észt, mert őt nézik a hívek, és nézik azok is, akiket idegesít, csak utóbbiaknak kell a napi morgolódásadag, kell, hogy felidegesítsék magukat valamin.