Twin Peaksből a Lila Akác közbe

Vágólapra másolva!
Hétfő esténként megy a TV2-n Az igazság harcosai, melynek főszerepét, a sokak számára ismerős Kyle MacLachlan alakítja. A színész tizenhat évvel a Twin Peaks után újra ereje teljében van: az ügyvédes sorozat mellett a Született feleségek-ben játszik, a kétezres évek elején pedig láthattuk a Szex és New York-ban is.
Vágólapra másolva!

Az igazság harcosai-ban Kyle MacLachlan egy elszánt ügyvédet játszik, aki azt választotta küldetésének, hogy megvédjen szerinte ártatlanul elítélt embereket - csapatával természetesen mindig a legnehezebb, reménytelennek tűnő feladatokat vállalja el. A szerep olyan értelemben kettős, hogy egy tiszta emberről van szó, aki nyakig merül a bűnbe (hisz egyfolytában gyilkosságok után kell kutakodnia), és közben gyakorlatilag bármit kész feláldozni annak érdekében, hogy kiderítse az igazságot.

MacLachlan legtöbb színészi alakításának kulcsát ez a kettősség adja: elég csak leghíresebb szerepére, Dale Cooperre gondolni, aki FBI-ügynök létére rendkívül naivnak és esetlennek tűnik, így kerül be Twin Peaks szürrealisztikus világába - ahol aztán (legalábbis egy időre) mégiscsak meggyőzi a nézőket arról, hogy a "Gonosz" legyőzhető. Karaktere lényegét éppen a kultsorozat rendezője, David Lynch fogalmazta meg legjobban: "Kyle ártatlanokat játszik, akiket érdekelnek az élet misztériumai. Ő az, akiben eléggé megbízol ahhoz, hogy egy különös világba indulj vele".

Szerepe szerint hasonló utazásra kényszerül például A per-ben is, amely Franz Kafka azonos című regénye nyomán készült. MacLachlan itt a főhős Josef K.-t alakítja, akit egy reggel letartóztatnak, látszólag minden előzmény és ok nélkül - ezután következik K. elmerülése az államapparátus működésében, harca a láthatatlan bírósággal. És kettős persze a Született feleségek Orson Hodge-ja, (akiről nem tudjuk eldönteni, hogy gyilkos vagy áldozat), és a Lynch által adott többi szerep is, mondjuk a Kék bársony-ban vagy a Twin Peaks filmváltozatában, a Tűz, jöjj velem!-ben.

MacLachlant David Lynch fedezte fel, így a színész az 1984-es Dűné-ben kapta első filmszerepét. (Nem kellett egyébként sokat várnia a felfedezésre, tekintve, hogy mindössze két évvel az előtt szerezte meg művészeti diplomáját.) Ezután jött a Kék bársony, majd a Twin Peaks, amely a tévés világba is bevezette hősünket. Közben MacLachlan volt annyira merész, hogy visszautasítson egy szerepet Oliver Stone 1986-os filmjében, A szakasz-ban - ekkor került csak a képbe Charlie Sheen, akinek talán ez volt az első jelentősebb szerepe.

Az eredetileg 1990-91-ben futott Twin Peaks-ért MacLachlan Golden Globe-díjat is kapott, de aztán, mintha nem akart volna átsétálni a hirtelen kitárult kapukon, mintha csak kedvtelésből művelte volna a színészkedést, és csak most, közel az ötvenhez kezdene rájönni arra, hogy ebből kell megélnie. A tévésorozatok műfaját megreformáló Twin Peaks után MacLachlan ugyanis kilenc évig nem szerepelt sorozatban (2000-ben kapta a Szex és New York visszatérő szerepét), és ez idő alatt mindössze három-négy olyan alakítása volt, amelyre emlékszünk - azonban azokra sem mind szívesen.

A Doors billentyűsének, Ray Manzareknek a szerepében vagy a Roswell önjelölt ufókutatójaként még csak-csak elment, de a Flintstone család élőszereplős változata és legfőképp a Showgirls már igencsak alulról verték a lécet - utóbbit nyugodtan mondhatjuk minden idők egyik legrosszabb filmjének, tekintve, hogy az ilyen műveket díjazó Arany Málnára tizenhárom kategóriában nevezték, és ebből hétben el is nyerte a nem éppen megtisztelő kitüntetést.

Forrás: ABC

Született feleségek: Halloween-parti a Lila Akác közben

MacLachlan karrierje csak az új évezredben vett döntő fordulatot: 2000-től kezdve a Szex és New York 23 epizódjában szerepelt, majd több tévés produkció is felfigyelt rá: az Esküdt ellenségek alsorozatában, a Különleges ügyosztály-ban 2004-ben vendégszerepelt (amire 1991 óta szintén nem volt példa), majd 2006-ban elindult Az igazság harcosai is. Szintén tavaly mutatkozott be a Született feleségek második évadjában, hogy aztán a harmadik évadra - Bree új férjeként - már rendszeres szereplővé lépjen elő. MacLachlan emellett színházban is játszik, Harold Pinter A gondnok című darabjában például a Star Trek Picard kapitánya, vagyis Patrick Stewart partnereként láthatjuk.

A színész egyébként nem csak szerepeiben, de a valóságban is furcsa fickó - ahogy a Rolling Stone magazin írta róla egyszer, ő "a fiú a szomszédból, aki túl sok időt tölt a pincében egyedül". Anyai ágon a neves zeneszerző, Johann Sebastian Bach leszármazottjának vallja magát, egyébként pedig Manhattanben éldegél feleségével, Desiree Gruberrel. Gyerekek helyett egyelőre két kiskutyát nevelgetnek, amelyeknek azonban saját honlapot és tévéshow-t is készíttettek.