Azt néz a gyerek, amit akar

Vágólapra másolva!
Szinte teljes felügyelet nélkül televíziózhatnak a magyar gyerekek - olvasható ki az UPC kábelszolgáltató és a Research International által a kicsik tévézési szokásairól készített felmérés összegzéséből.
Vágólapra másolva!

Az eredmények azt mutatják: miközben a többi országban a szülők tesznek az ellen, hogy a kicsik túl sok erőszakos vagy szexuális jelenetet tartalmazó műsort nézzenek, és a médiahatóságtól várják a probléma hathatós kezelését, "a magyarok a legkevésbé törődnek azzal, mikor és mit néz a gyermekük".

A 13 országban, hatezer szülő megkérdezésével végzett felmérés azt mutatja, hogy az európai szülők 57 százaléka a jelenleginél szigorúbb tartalomellenőrzést tart kívánatosnak, és százból csupán hárman állnak a lazítás pártjára; az esetek 74 százalékban a szülők önállóan vagy a gyerekekkel közösen döntik el, hogy mit nézzenek és mit ne, a látottakat pedig túlnyomó többségük, 83 százalékuk kisebb-nagyobb rendszerességgel megbeszéli, együtt értékeli csemetéjével.

A felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy Európa keleti felén a gyerekek általánosságban több szabadságot élveznek a tévéképernyő előtt, mint Nyugaton, Magyarország pedig még a regionális mezőnyből is kiemelkedik e tekintetben. Miközben Franciaországban a szülők 96 százaléka valamiképpen beleszól abba, hogy mi mehet a tévében, ha a gyerek is látja, a magyar családok csaknem felében a gyerek teljesen egyedül határozhat arról, hogy mit néz meg.