A Ki mit tud?-tól a Csillagig

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub tehetségkutatója, a Csillag születik túl vanadöntőn: a versenyben különféle művészeti ágak képviselői mutathatták meg tudásukat, ahogy annak idején a Ki mit tud?-ban. Utóbbi produkció az állami tehetségkutatás intézménye volt hosszú időn át, és valóban sok felfedezettet adott az országnak, az egykori nyertesek közül ugyanis sokan ma is képernyőn vannak.
Vágólapra másolva!

A legelső Ki mit tud?-ot 46 éve, vagyis 1961-ben hirdették meg, a győztesek jutalma pedig helsinki utazás volt: ott tartották ugyanis a Világifjúsági Találkozót, amin a Ki mit tud?-osok képviselték a magyar fiatalságot - a történet egyébként a Csinibaba című filmben is megjelenik, természetesen a humor egyik forrásaként.

A Csinibabá-ban látottakkal ellentétben azonban az ország első tehetségkutatóját nem Benkó Sándor együttese nyerte: a találkozó kategóriagyőztesei Németh Imre (versmondás), Gloviczky Péter (bűvész) és Bakacsi Béla (ének) voltak, különdíjat pedig Angyal János parodista és Hacki Tamás füttyművész kaptak.

A Ki mit tud?-on új dolognak számított a közönségszavazás lehetősége, ami, tekintve az ország akkori politikai-társadalmi berendezkedését, valóban forradalmi újítás volt. A módszerrel ekkor persze még nem éltek túl sokan (hisz maga a televíziózás is még csak négy éve indult el Magyarországon), de például az 1968-as Ki mit tud?-on, a harmadik elődöntő után, már több mint százezer szavazat érkezett a versenyzőkre.

A szakmai vélemény és a közönségre gyakorolt hatás között már az első Ki mit tud?-on megfigyelhető volt az eltérés, amit manapság is tapasztalhatunk a tehetségkutató műsoroknál. Ezt már csak az is mutatja, hogy amíg a valódi kategóriagyőztesekre ma már nemigen emlékszünk, addig a közönség kedvenceinek, Koncz Zsuzsának és Kern Andrásnak a neve máig széles körben ismert. (Ekkor egyébként még mindketten párban indultak, Koncz Zsuzsa Gergely Ágnessel, Kern pedig Pintér Gáborral együtt állt színpadra.)

A Ki mit tud? a későbbiekben is sok tehetséget adott az országnak, rögtön a második találkozó felfedezettje volt például Zorán, 1965-ben pedig Ungár Anikó bűvész került az első helyre. A vetélkedő a továbbiakban eléggé rendszertelenül jelentkezett, hisz a második Ki mit tud?-ot még rendesen, az első után egy évvel tartották meg, de 1996-ban (tehát 35 évvel a kezdés után) még csak a tizedik adást ünnepelték.

Antal Imre és egy akrobata-csoport

http://www.youtube.com/v/L94DeYNe5c4&rel=1


A műsorba az idők során - a technikai fejlődésnek és a változó igényeknek köszönhetően - folyamatosan kerültek be új kategóriák, 1988-ban például már amatőr filmekkel, videoklipekkel is jelentkezhettek a tehetséges (vagy magukat tehetségesnek érző) fiatalok. Nőtt természetesen a résztvevők száma is: 1996-ban már négyezer-ötszázan indultak a mintegy kétszáz helyi válogatón - közülük 128 előadó került a képernyőre.

Gálvölgyi az 1968-as Ki mit tud?-on

http://www.youtube.com/v/nrOOUwDVzoI&rel=1