Burkolt reklám miatt büntetik a Nap-keltét

2008.01.18. 9:58

Egymillió forintos kötbért szabott ki a médiahatóság a Magyar Televízióra (MTV) a burkolt reklámot tiltó szabály megsértése miatt - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) előző napi ülésének egyik résztvevője.

Az ORTT a Nap-kelte tavaly október 3-ai gazdasági híradója miatt rótta ki a szankciót; az információ szerint a döntésben egyebek mellett az áll: a Hild Örökjáradék Programról szóló anyagban elhangzottak "leginkább pr-riportként értelmezhetők".

"Abban olyan cégtulajdonságok kerültek kiemelésre, amelyek befolyásolhatják a nézőket az örökjáradék-választási attitűdjükben", ugyanakkor magáról az életjáradékról semmilyen információ nem hangzik el - áll a közlés szerint az anyagban; az értesülés szerint az ORTT a törvénysértés ismételt jellegét is figyelembe vette a kötbér kiszabásakor.

Vékony Éva, a médiahatóság szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy tavaly öt alkalommal, összesen 3,3 milliós szankcióval sújtotta burkolt reklám miatt a köztévét a testület, ebből három alkalommal a Nap-kelte, egy-egy esetben sportközvetítés, illetve a Híradó egyik adása miatt.

Az MTV kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére azt közölte: tavaly összesen nyolc, a Nap-kelté-t érintő esetben szabott ki bírságot az ORTT, együttesen 4,072 millió forint összegben; "hét határozat bírósági felülvizsgálatát kérte az MTV, jelenleg még mindegyik eljárás folyamatban van". A végrehajtás felfüggesztéséről három esetben a bíróság még nem döntött, további öt esetben az MTV kifizette a bírságokat. Emlékeztettek arra, hogy a médiahatóság minden esetben a műsorszolgáltatóval szemben alkalmaz szankciót, a kiszabott bírság összegét az MTV fizeti ki közvetlenül az ORTT-nek, azonban a Nap-kelté-t gyártó céggel kötött szerződés alapján át is hárítja azokat partnerére.

"Az MTV által 2007-ben kifizetett, a Nap-kelté-t érintő ORTT-bírságok teljes összegét a gyártó cég megfizette az MTV részére" - közölték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK