Fejlemények a tévések sztrájkjában

Vágólapra másolva!
A sztrájkoló írók és a producerek kedden bejelentették, hogy a héten újra tárgyalni fognak egymással.
Vágólapra másolva!

A Writers Guild of America (vagyis az Amerikai Írók Céhe) november elején sztrájkba lépett írói és a stúdiók képviselői között utoljára december 7-én került sor hasonló megbeszélésre, az azonban totális kudarcba fulladt.

Az írók azóta különmegállapodást kötöttek pár stúdióval (köztük a Tom Cruise által vezetett United Artistsszal és George Lucas cégével, a Lucasfilmmel), így várható volt, hogy előbb-utóbb a hivatalos szerv, vagyis a producereket tömörítő szervezet is tárgyalásra kényszerül.

A mostani megbeszélésnek talán az is az egyik oka, hogy a producerek veszélyben érzik az Oscar-gálát: a sztrájkoló írók és az őket támogató színészek miatt a Golden Globe díjátadó ünnepsége már meghiúsult, csak egy sajtótájékoztatót rendeztek helyette. Az írók ugyan most bejelentették, hogy a Grammy-gálát nem bojkottálják, de csak a zenészekkel való szolidaritás miatt döntöttek így.

A tárgyalások "informális szakasza" szerdán kezdődik meg a felek között, de a hírek szerint ez még csak amolyan felmérés lesz: ha úgy tűnik, van miről egyezkedni, akkor hivatalosan is leül egymással tárgyalni a két oldal.