Egymást jutalmazták a színészek

Vágólapra másolva!
Vasárnap este adták át a Screen Actors Guild, vagyis a Színészek Céhe díjait: szép búcsúajándékot kaptak a Maffiózók szereplői.
Vágólapra másolva!

Immár 14. alkalommal osztották ki a Screen Actors Guild által alapított díjakat, melyekkel értelemszerűen a legjobb színészi alakításokat jutalmazzák. Az elismerés évről évre rangosabbá válik, ma már - a Golden Globe mellett - az Oscar egyik legmegbízhatóbb előjelének tekinthetjük.

Egy lényeges különbség volt azonban az Arany Glóbusszal, vagy legalábbis annak díjátadójával szemben: a színészek nem egy sajtótájékoztató, hanem a megszokott gála keretében kapták meg az elismerést, a sztrájkoló írók ugyanis a mozgalmukat támogató színészek miatt felfüggesztették a munkaszünetet, és elkészítették a show forgatókönyvét.

A filmszínészek közül Julie Christie-t és Daniel Day-Lewist díjazták, a tévés színészek közül pedig a Maffiózók, illetve a 30 Rock szereplői részesültek az elismerésben. A maffiasorozat Tony Sopranója és felesége, vagyis James Gandolfini és Edie Falco is győztesen kerültek ki a legjobb drámai színészek, színésznők kategóriájából. A Maffiózók szereplőgárdája ezenkívül a legjobb csoportos alakításnak járó díjat is hazavihette.

Hasonlóképp ugyanabból a sorozatból került ki a legjobb vígjátéki színész és színésznő is: az elismerés a 30 Rock főszereplőit, Alec Baldwint és Tina Feyt illette. Ebben a kategóriában a The Office, vagyis A hivatal szereposztását ítélték a legkiemelkedőbbnek. Minisorozatban, illetve tévéfilmben nyújtott alakításáért Kevin Kline-t és az énekesnőként is ismert Queen Latifah-t díjazták. A nyertesek teljes listája itt olvasható.