Se KITT, se Hasselhoff nem a régi

Vágólapra másolva!
Az NBC feldolgozza a Knight Ridert: megint beszélő kocsira vágyik Amerika. Egyelőre a "backdoor pilot" biztos, utána - legjobb esetben - ősztől jöhetne sorozatban az új szuperautó és a kalandor természetű pilótája. Magyarországon is sikerrel ment évekig az akciószéria, persze akkoriban nem hatvan magyar nyelvű tévé ontotta magából a sorozatokat, még nem volt ilyen választék.
Vágólapra másolva!

Popkulturális jelenség: egyáltalán nem túlzó így emlegetni a David Hasselhoff nevével összenőtt sorozatot, melyből az általa alakított Michael Knight mellett az idehaza Versényi László hangján beszélő, olykor pimasz Pontiac Firebird Trans Am, vagyis KITT maradt meg a nézők kollektív emlékezetében.

Az 1982-ben indult, négy évadot megért sorozat később nem egy autós sorozat előtt nyitotta meg a kaput, bár a követők, vagy (ha rosszindulatúak vagyunk) a másolók közel sem voltak ilyen sikeresek vagy jelentősek, még akkor sem, ha a jelenleg a TV2 délutánonként látható Száguldó Vipera is megérte a sorozatok szintjén meglehetősen előkelőnek mondott négy évadot.

De a Száguldó Vipera csak egy példa, hiszen a siker oka nem csak az autóban keresendő, bár meg kell vallani, hogy akkoriban a villódzó, ide-odaszaladgáló piros fénnyel ellátott Pontiacba sok trabantos, wartburgos, ladás magyar beleszeretett. A 14 és 29 év közötti korosztály a hős és a hitech gépezet közös küzdelmét értékelte a legtöbbre, nem is csoda, hogy később olyan sorozatok és filmek váltak nagy sikerré, mint az autó helyett helikopterrel előrukkoló Airwolf vagy Blue Thunder, mely a hasonló című, nálunk Kék villám elnevezéssel forgalmazott film alapján készült, a Knight Rider sikerének hatására.

Mostanában valamiért ismét csak igen kapóssá vált a Knight Rider, hiszen 2007 nyarán mozifilmről és tévéfilmről is pletykáltak Hollywoodban. Hamar ki is tudódott, hogy a 2002 óta dédelgetett, forgalmazóról forgalmazóra vándorló filmterv, melyet az eredeti sorozat készítője, Glen A. Larson jegyzett volna, ismét csak a megvalósítás küszöbére került - ám ekkor érkezett a nagy bejelentés, miszerint az NBC megunta az évek óta tartó teketóriázást, és lecsapott a Knight Rider-re azzal a jelszóval, hogy tévéfilmet készítenek belőle.

Csakhogy nem akármilyen tévéfilmről volt szó, hanem úgynevezett backdoor pilotról, amely elnevezéssel az olyan filmeket illetik, melyek szerkezetét úgy építik fel, hogy azt egy esetleges siker esetén bármikor sorozatos formában lehessen folytatni. Ennek megfelelően az NBC nem is rest, egyre nagyobb rössel reklámozza a február közepén bemutatandó Knight Rider-filmjét. Ez siker esetén is csak leghamarabb 2008 őszén kerülhetne képernyőre sorozatformában, bár az is igaz, hogy ha a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja tovább folytatódik, akkor ezektől a tervektől is búcsúzhatunk egy időre.

Mivel David Hasselhoff úgymond már benne van a korban, ezért természetesen karaktere, Michael Knight nem fog visszatérni, illetve "teljes munkaidőben" nem számíthatunk rá. A mindmáig a Knight Rider és a Baywatch hírnevéből élő, olykor alkoholizmussal és egyéb problémákkal küzdő színész, akinek karrierje nem nagyon teljesedett ki (inkább B filmekre szűkült le), épp 2005 környékén tért vissza a filmes-tévés élet vérkeringésébe, amikor is szerepet kapott Adam Sandler Távkapcs című filmjében, valamint a zsűritagja lehetett az America's Got Talent című tehetségkutató vetélkedőnek, melyet idehaza licenc nélkül a Csillag születik-ben másoltak le.