12 részes magyar rocktörténet az MTV-n

Vágólapra másolva!
Február 9-én indul a Magyar Televízió Rocklexikon című sorozata, melyben a hazai rockzene nagy öregjeiről tudhat meg a néző pár érdekességet. A műsor bizonyára inkább a negyven fölöttieknek lesz szórakoztató, azaz a nézőtábor fiatalítása aligha érhető el vele.
Vágólapra másolva!

Az MTV a Dob + basszus után újabb zenei műsorba kezd: Nagy György 12 részes sorozatának minden epizódjában egy-egy rockzenésszel hallhatunk életútinterjút, amit természetesen archív zenei anyagok is tarkítanak.

A műsor február 9-től minden szombaton, 18 órától jelentkezik: az első adásban Demjén Ferenc, azaz Rózsi válaszol a kérdésekre, mintegy 50 percen keresztül. A későbbiekben olyan zenészek köré kerekítenek egy-egy epizódot, mint Benkő László, Zorán, Szörényi Levente, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Bergendy István, Fenyő Miklós, Charlie, Benkó Sándor és Presser Gábor.

A Rocklexikon persze nemcsak a hagyományos pályaismertetést vállalja, de kevésbé ismert, ám annál érdekesebb tényekre is rávilágít: megtudhatjuk például, hogy Zalatnay Cinit Charlot Sacherként anyakönyvezték, vagy hogy Fenyő Miklós futballbíróként és sportújságíróként is dolgozott.

Hallhatunk meglepő sztorit is bőven, Benkő László például azt meséli a műsorban, hogy az Omega első füstgépeit szippantós kocsik tömlőjéből állították össze, amelyek ráadásul már használtak voltak, amikor sor került az átalakításukra. Presser Gábortól pedig azt tudjuk meg, hogy gyerekkorában egy házban lakott Seress Rezsővel, akihez gyakran átjárt meghallgatni a Szomorú vasárnap-ot.