Vágólapra másolva!
A hétvégi tárgyalások jól alakultak, így az optimisták szerint már a héten véget érhet a Writers Guild of America (vagyis az Amerikai Írók Céhe) sztrájkja.
Vágólapra másolva!

Január 23-án kezdődött az írók és a producerek közti tárgyalások legújabb köre, amely a jelek szerint lényegesen jobb eredménnyel zárult, mint a decemberi kísérlet. A Reuters értesülése szerint már a legkényesebb kérdésben, vagyis a speciális médiára (internetre, mobiltelefonra) írt tartalmak bérezéséről is sikerült megegyezniük a feleknek.

A bizakodók szerint így már a héten véget érhet a sztrájk, hisz a szóbeli megállapodást már csak írásban, szerződés formájában kell rögzíteni. Ami viszont megkavarhatja a dolgokat, hogy az írók részéről nem elég, ha a vezetőség elfogadja a stúdiók ajánlatát: a szakszervezeti tagság legalább kétharmadának támogatnia kell a döntést.

A WGA vezetői mindenesetre felszólították a tagokat, hogy mihamarabb térjenek vissza az utcára tüntetni, addig ne lazuljon a sztrájkfegyelem, amíg hivatalos döntés nem születik. Az írók november elején kezdték meg a sztrájkot, és emiatt számos sorozat bemutatója csúszik, a stúdiók pénzkiesése pedig csak a Los Angeles-i körzetben 650 millió dollárra tehető.